Premijer u Okučanima: "Važno je da generacije koje dolaze znaju što se događalo u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku"

Premijer u Okučanima: "Važno je da generacije koje dolaze znaju što se događalo u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku"

Predsjednik Vlade Plenković, koji danas s ministrima sudjeluje na svečanom obilježavanju 27. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima je na spomeniku "Kristalna kocka vedrine" položio vijenac poklonivši se braniteljima na žrtvi utkanoj u hrvatsku slobodu. Istaknuo je važnost obilježavanja ovih povijesnih događaja da bi generacije koje dolaze poznavale činjenice s početka 90-ih godina prošloga stoljeća kada su hrvatske snage u kratkom roku oslobodile područje zapadne Slavonije okupirano u velikosrpskoj agresiji.

"Važno je da sve generacije koje dolaze znaju što se događalo početkom 90-ih godina u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku i okupaciji ovoga dijela zapadne Slavonije. U tim se operacijama u izrazito kratkom roku oslobodilo ovo područje i omogućilo da se autocestom od Zagreba prema Lipovcu nesmetano vozi. Želim još jednom zahvaliti svim hrvatskim braniteljima, svim hrvatskim vojnicima, svim hrvatskim policajcima na svemu što su pridonijeli za jačanje hrvatske države", rekao je Plenković u Okučanima.
 
Nastojali smo ispraviti nepravde i popuniti praznine koje se odnose na prava hrvatskih branitelja
 
Podsjetio je da je hrvatska Vlada u ovih nekoliko godina, uz spomenik ispred kojeg je danas u Okučanima odana počast žrtvama za Hrvatsku u operaciji Bljesak, nastojala popuniti sve praznine i ispraviti poneku nepravdu kada je riječ o zakonskom, financijskom, programskom i organizacijskom okviru onoga što se odnosi na prava hrvatskih branitelja.  
"Zahvaljujem tu posebno potpredsjedniku hrvatske Vlade i ministru branitelja Tomi Medvedu, koji to čini na najbolji i najuključiviji mogući način i mislim da smo s vremenom uspjeli riješiti sve one probleme koji su mučili hrvatske branitelje i njihove obitelji", rekao je.
 
Jačamo domovinsku i nacionalnu sigurnost, osnažujemo vojsku i policiju
 
Plenković je istaknuo da je politika Vlade jačati domovinsku i nacionalnu sigurnost, snažiti Hrvatsku vojsku i Hrvatsku policiju što se vidi u proračunskom izdvajanju i pojačavanju njihovih sposobnosti i svemu onom što će Hrvatsku učiniti sigurnom, pouzdanom partnericom u okviru Europske unije i snažnom saveznicom u okviru Sjevernoatlantskog saveza.
 
"Vidimo koliko je sigurnost bitna u vremenu brutalne ruske agresije i invazije na Ukrajinu i koliko posljedice takve situacije imaju efekta i na našu sigurnost, ali i na naše gospodarsko, financijsko stanje, posljedično i na rast cijena energenata, hrane pa u tom kontekstu i inflatorne pritiske", zaključio je Plenković.  
Središnja svečanost danas je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja "Kristalne kocke vedrine".  
Po polaganju vijenaca intonirana je hrvatska himna, uslijedilo čitanje imena poginulih i minuta šutnje te su Okučane potom nadletjela dva MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bogat svečani program nastavit će do večernjih sati.  
Tijekom operacije Bljesak, u kojoj su za manje od 32 sata oko 7200 vojnika i policajaca oslobodila okupirane dijelove zapadne Slavonije, poginula su 42 hrvatska branitelja dok ih je 162 bilo ranjeno.

Nastavljamo s unaprjeđenjem radničkih prava

Predsjednik Vlade Plenković  iz Okučana je radnicama i radnicima čestitao Međunarodni praznik rada zahvalivši im na učinjenom u vremenu pandemije, čime su hrvatsko gospodarstvo učinili agilnim i otpornim. Izrazio je zadovoljstvo uspješnim dogovorom sa sindikatima najavivši za jesen nastavak dijaloga oko unaprjeđenja materijalnih prava. "Čestitam radnicama i radnicima Međunarodni praznik rada i želim im zahvaliti što su ovim godinama zaista izvanrednih okolnosti koronakrize i energetske krize učinili da hrvatsko gospodarstvo bude agilno i otporno te se omogući brzi oporavak 2021. u odnosu na 2020. godinu.

Naglasio je da zajedničkim dogovorima kroz socijalni dijalog traže rješenja koja će omogućiti ne samo da se očuvaju postojeća radna mjesta, već i stvaraju nova, bez valova stečaja i otpuštanja kako egzistencija hrvatskih radnika i naših obitelji ne bi bila ugrožena. 

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada baš uoči 1. svibnja sa sindikatima javnih i državnih službi dogovorila povećanje osnovice za 4 posto, povećanje materijalnih prava; sistematske preglede podigla s 500 na 1.200 kuna, trošak prijevoza s kunu po kilometru na 1, 35 kune uz korektivni mehanizam od 10 posto.

Vlada će i dalje činiti napore da paketima mjera intervenira i očuva socijalnu stabilnost i ekonomski napredak. Na jesen nastavljamo razgovore

"Nastavit ćemo te razgovore na jesen prateći ekonomske i financijske okolnosti i djelujući u okvirima onoga što možemo kroz proračunske stavke. S te smo strane pokazali konzistentnost. U našem su mandatu prosječne su plaće ukupno povećane za 32 posto, minimalna je plaća narasla na 3.750 kuna. Kad gledamo razdoblje od 2016. do 2021. vidimo da su realne plaće rasle znatno više od cijena, a u ovim novim okolnostima Vlada će i dalje činiti napore da paketima mjera intervenira i očuva socijalnu stabilnost i ekonomski napredak", zaključio je Plenković.

PVRH

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.