Vikend u Gospiću posvećen Teslinom rođendanu

Vikend u Gospiću posvećen Teslinom rođendanu

Na današnji dan prije 166 godina rođen je Nikola Tesla, genijalac iz malog Smiljana u Lici čiji su izumi promijenili cijeli svijet. Cijeli je vikend i u Gospiću posvećen Tesli: izložbe, natjecanja, svjetlosni efekti i glazba privukli su mnogo posjetitelja.

Oživio je novi Teslin trg gdje je lani postavljen i njegov obnovljeni spomenik. Teslom se Gospićani ponose. Prije novouređenog Memorijalnog centra u Smiljanu tamo je bio Muzej. Danas je on nezaobilazna točka posjeta Lici.

- Činjenica je da je Nikola Tesla u zadnjih nekoliko desetljeća, a osobito otvaranjem Memorijalnog centra doživio neki revolving i da je turistički daleko posjećeniji nego što je to bio od one davne 1956., rekla je Tatjana Kolak, ravnateljica Muzeja Like Gospić i Memorijalnog centra Nikola Tesla Smiljan

O Tesli i obnovljivim izvorima energije, govorilo se na okruglom stolu u Gospiću, u Smiljanu je pak postavljena izložba, a i trčalo se u Jasikovcu Tesli u čast. No sinoćnji je svjetlosni performans bio vrhunac za okupljene na nekadašnjem Teslinom, a danas Radićevom trgu.

Zadužio je Tesla svijet s preko 700 patenata i nekoliko epohalnih otkrića. Lika je proteklih dana bila s Teslom u mislima.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.