Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja

Hrvatska danas obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja u kojoj je u samo nekoliko dana oslobođeno više od 10 tisuća četvornih kilometara sjeverne Dalmacije, Like, Banovine i Korduna. U operaciji je sudjelovalo oko 200.000 branitelja, poginula su 242 branitelja, dvoje ih je nestalo, a 1.100 ih je ranjeno.

Središnja svečanost održava se u Kninu, na stadionu NK Dinara. Ondje je cijeli državni vrh, a nakon dvije obljetnice u znaku pandemije i ograničenja na proslavi se očekuje nekoliko desetaka tisuća ljudi. Na HRT pogledajte prijenos uživo https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/hrvatska-slavi-dan-pobjede-i-domovinske-zahvalnosti-2-887681

Operacija Oluja počela je 4. kolovoza u 5 ujutro. U samo 84 sata hrvatske snage oslobodile su petinu okupiranog teritorija. Na današnji dan prije 27 godina, točno u podne, iznad Knina zavijorila se hrvatska zastava. Bio je to simboličan kraj četverogodišnje srpske pobune i agresije na Hrvatsku. Središnja proslava Oluje, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja održava se u Kninu, gdje je svečano od ranog jutra. Na stadionu NK Dinara okupio se cijeli politički vrh, a poslane su i neke zajedničke poruke.

 Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved dragovoljno je krenuo u obranu Hrvatske 1990. godine. Danas je na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti čestitao svim hrvatskim braniteljima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 27. obljetnicu VRO Oluja. Naglasio je kako svakim danom sve više dolazi do izražaja važnost VRO Oluja.

- To je kruna svih naših bitaka i u njoj je sažeta sva ona težnja, sve one akcije i operacije manjeg ili većeg intenziteta, od obrane Domovine 1991. do konačnog oslobađanja, kako bismo omogućili prognanima vraćanje u svoje domove i imali Hrvatsku koja je realizirala svoj tisućljetni san, poručio je Medved.

Pročitana su imena smrtno stradalih hrvatskih branitelja u VRO Oluja. 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije na Kninskoj tvrđavi istupili su u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i 2 nestala. Nakon programa na Tvrđavi Knin su preletjeli MiG-ovi. 

Na Kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska državna zastava, uz pjevanje himne koju je izvela Barbara Suhodolčan
Kninska crkvena zvona zazvonila su 9.43 i podsjetila da je u taj čas na današnji dan prije 27 godina Hrvatska vojska oslobodila Knin. 

U 9, 40 sati podnesen je prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku. Državna izaslanstva, na čelu s predsjednicima države, Hrvatskog sabora i Vlade, položila su vijence u počast poginulima za domovinu kod spomenika hrvatske pobjede "Oluja 95" na Trgu dr. Ante Starčevića. Na Kninskoj tvrđavi 122 kadeta HV-a i 122 kadeta policije istupilo je u postroj u spomen na 244 hrvatska branitelja, od kojih su 242 smrtno stradala i 2 nestala.

U svom današnjem govoru u Kninu premijer Andrej Plenković istaknuo je da su hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. Dotaknuo se i Bosne i Hercegovine, ali i o optužbi o protjerivanju srpskog stanovništva iz Hrvatske 1995. godine te najavljenih optužnica iz Beograda. 

- Iako je poznato da ih je vodstvo pobunjenih Srba u suradnji s Beogradom prisililo na evakuaciju iz Hrvatske, što su i sami srpski pokajnici potvrdili u svojim iskazima u Haagu i potkrijepili dokumentima. Najavljene optužnice iz Beograda protiv hrvatskih pilota i širenje jurisdikcije na teritorij drugih država, neprihvatljivi su. Tim više što dolaze iz države iz koje je pokrenuta velikosrpska agresija na Hrvatsku i koja još uvijek ne pokazuje istinsku spremnost da prizna svoju odgovornost u tom zločinačkom pothvatu Miloševićevog režima - rekao je između ostalog.

 Mladen Markač umirovljeni general pukovnik Hrvatske vojske kazao je kako mu je čast i ponos govoriti u ime hrvatskih branitelja na današnjoj svečanosti u Kninu. U emotivnom govoru istaknuo je kako se ne smije dopusti da se ljudi iz Domovinskog rata zaborave. 
 
 Nakon programa na Tvrđavi Knin su preletjeli MiG-ovi. 

Na svečanosti je bilo mnoštvo dužnosnika i gradonačelnika uključujući i one iz Splita i Zagreba, a Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja obilježen je i diljem Hrvatske. Za sve koji su dali život za domovinu održani su mimohodi, zapaljene baklje, položeni vijenci. Nakon govora na svečanosti proslave Dana pobjede Knin su preletjeli helikopteri Kiowa. Prvi je to put da ti helikopteri sudjeluju u službenom programu. 

Središnja svečanost završena speklakularnim preletom akrobatske grupe "Krila Oluje".

Izvor: HRT

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 seconds of 0 secondsVolume 100%
 
 
 

 

Središnja svečanost završena speklakularnim preletom akrobatske grupe "Krila Oluje" i 

 
 
 
 
 
 
 
 
0 seconds of 52 secondsVolume 100%
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
0 seconds of 3 minutes, 3 secondsVolume 100%
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.