Prošlo je 25 godina od smrti princeze Diane

Prošlo je 25 godina od smrti princeze Diane

Danas 31. kolovoza navršava se 25 godina od tragične pogibije Diane, princeze od Walesa. Diana, Princeza od Walesa (Diana, Princess of Wales, rođ. Lady Diana Frances Spencer, 1. 7. 1961 – 31. 8. 1997) bila je prva supruga princa Charlesa od Walesa, najstarijeg sina i prijestolonasljednika kraljice Elizabete II. Njena dva sina, prinčevi William i Harry, su drugi i treći po redu za nasljedstvo britanske, kanadske, australske, novozelandske i 12 kruna u Komonweltskim kraljevstvima.
Njezini sinovi prinčevi William i Harry - godišnjicu majčine smrti obilježit će u krugu obitelji, ali odvojeno, jer se nesuglasicama među braćom ne nazire kraj. Omiljena princeza Diana za života je bila posvećena dobrotvornom radu, posebice kada je riječ o razminiravanju, te vrlo angažirana na promjeni odnosa prema oboljelima od AIDS-a.

Nesreća se dogodila u pariškom tunelu. Diana i njen ljubavnik, Dodi al-Fajed, napustili su hotel Ritz dvadeset minuta nakon ponoći i vraćali se u svoj apartman. Vozeći velikom brzinom u želji da izmaknu paparazzima, vozač Henri Paul je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u trinaesti stub tunela. Henri i Dodi su poginuli na mjestu nesreće. Jedan od novinara koji su nastavili fotografirati mjesto nesreće izjavio je da je Diana bila pri svijesti, ali da je na njegove riječi mogla odgovoriti jedino treptanjem. Teško ranjena Diana prevezena je u bolnicu Pitié-Salpêtrière, i to tek dva sata nakon nesreće. Uprkos naporima da se voljena princeza spasi, Diana je podlegla teškim ozljedama u 4:00. Jedini koji je preživio nesreću bio je Dodijev tjelohranitelj, Trevor Rees-Jones.

Diana, svojevremeno princeza od Velsa i žena od koje se očekivalo da postane kraljica, sahranjena je 6. rujna na otočiću usred jezera Round Oval. Jezerom plivaju četiri crna labuda, a krase ga još i bijeli lopoči. Putem do njenog groba raste 36 hrastova; svaki od njih obilježava po jednu godinu princezina života. Sahranjena je u crnoj haljini koju je naručila nekoliko sedmica pred smrt, sa krunicom u rukama. Krunica je bila poklon Majke Tereze, koja je umrla sedmicu dana nakon Diane. Njenu sahranu pratile su 2,5 milijarde ljudi. 

foto autor: Rick - revised version of Princess Diana, Bristol 1987, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2754093

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.