Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju godišnjica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Milanović sudjelovao na obilježavanju godišnjica Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 100 godina visokoškolskog obrazovanja u području stomatologije u Republici Hrvatskoj i 60 godina samostalnosti Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Čestitajući obljetnice koje ova visokoškolska ustanova slavi predsjednik Milanović rekao je da je obilježavanje stote godišnjice neke ustanove velika stvar. „Ova škola je ponos zagrebačkog Sveučilišta. To je majka kvalitete i jedna, nažalost, od nemnogobrojnih hrvatskih visokoškolskih ustanova s kojom se možeš vrlo ponosno legitimirati u inozemstvo. Toga nam treba više! Čestitam na sto godina, uz želju da što veći broj mladih stomatologinja i stomatologa ostanu u Hrvatskoj. To će biti dobro za zemlju, bit će dobro za djecu i starce, imat ćemo jači ugriz. I ta snaga trebat će nam u svijetu u kojem živimo!“, poručio je predsjednik Milanović.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović govorio je o kriterijima za procjenjivanje bogatstva i naprednosti nacija i država kazavši kako je za to jedan od opće prihvaćenih kriterija bruto društveni proizvod. Za bruto nacionalni proizvod rekao je da je metodološki kompliciran te zbog toga podvrgnut raznim analizama i korekcijama, puno će reći o tome u kakvom je stanju neka nacija, ali da može i zavarati. Spomenu je još i metodu očekivane životne dobi ili prosječno trajanje života, za koju je rekao da također nije pouzdana. „Ali jedna je stvarno pouzdana - to je stanje zuba kod mladih ljudi, broj zuba i njihov opći status“, kazao je predsjednik Milanović.

Prigodom obilježavanja stogodišnjice visokoškolskog obrazovanja stručnjaka u području stomatologije u Republici Hrvatskoj te 60. obljetnice odvajanja stomatologije od Medicinskoga fakulteta te njezinog postojanja kao samostalne visokoškolske nastavne struke koja čini temelj skrbi za oralno zdravlje, Hrvatski liječnički zbor dodijelio je Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Povelju koju je predsjednik Zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić na svečanosti uručio dekanici Stomatološkog fakulteta prof. dr. sc. Zrinki Tarle. Isto tako, dekanica Stomatološkog fakulteta uručila je zahvalnice, priznanja i plakete umirovljenim i gostujućim profesorima te predstavnicima nastavnih baza.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.