Ministar Banožić i sudionici hodnje Pukovnije vojne policije odali počast poginulim hrvatskim braniteljima

Ministar Banožić i sudionici hodnje Pukovnije vojne policije odali počast poginulim hrvatskim braniteljima

Hodnja pripadnika Pukovnije vojne policije je znak moći hrvatskog vojnika, ali i uvjerenja da našu slobodu dugujemo hrvatskim junacima poput Alfreda Hilla i Blage Zadre, poručio je Banožić

Ministar obrane Mario Banožić s pripadnicima Pukovnije vojne policije, sudionicima hodnje „Alfred Hill“, glavnim savjetnikom general-bojnikom Željkom Živanovićem i gradonačelnikom Grada Vinkovaca Ivanom Bosančićem u subotu 15. listopada 2022. zapalio je svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Vinkovcima.

Naime, pripadnici Pukovnije vojne policije provode dvetodnevnu hodnju od Zagreba do Vukovara u čast i spomen prvom zapovjedniku satnije Vojne policije Vukovar bojniku Alfredu Hillu, poginulim pripadnicima Vojne policije i svim hrvatskim braniteljima.

Na pretposljednjoj dionici hodnje dočekao ih je ministar Banožić koji je tom prigodom rekao: “Vaša hodnja je znak moći hrvatskog vojnika, ali i uvjerenja da našu slobodu, blagostanje i budućnost dugujemo hrvatskim braniteljima koji su u Domovinskom ratu izrasli u junake. Takvi su bili bojnik Alfred Hil, prvi zapovjednik satnije Vojne policije Vukovar i heroj Vukovara general-bojnik Blago Zadro, zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade, koji su poginuli 16. listopada 1991. godine”.

Ističući želju da ova hodnja ostane u sjećanju kao posveta slobodi, borbi i pobjedi hrvatskih branitelja, ministar je rekao: “Hvala vam što ste u ovoj zahtjevnoj hodnji prepoznali temelje naših pobjeda. Vi ste ljudi koji se nikada niste pitali što će Hrvatska dati vama, već kako ćete jedinu i vječnu Hrvatsku graditi, osnažiti i obogatiti”.

Podsjetio je kako su motiv, nepokolebljivost i neustrašivost odlike hrvatskih branitelja koji su se prije 30 godina borili na ovim prostorima s brojnijim i snažnijim te tehnički opremljenijim neprijateljem. „Hrvatski branitelji koji su prije 30 godina pokazali ponos i neustrašivost, stvorili su čvrst karakter koji je danas prepoznat među hrvatskim vojnicima u Hrvatskoj i svijetu“, istaknuo je ministar te dodao kako mu je iznimno drago provesti svaki trenutak s hrvatskim vojnicima, pogotovo ovaj koji nas vraća u dane borbe za stvaranjem samostalne i neovisne hrvatske države i Hrvatske vojske.

Na hodnju dugu 307 kilometara pripadnici Pukovnije vojne policije krenuli su 8. listopada iz vojarne „1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia“ u Zagrebu, a završetak hodnje predviđen je u nedjelju 16. listopada u jutarnjim satima na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru gdje će položiti vijenac i zapaliti svijeće. Među sudionicima hodnje su pripadnici koji su sudjelovali u Domovinskom ratu od samih početaka, ali i oni koji su rođeni nakon završetka Domovinskog rata.

Ministar Banožić zapalio je svijeću ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Vinkovcima | Foto: MORH/ T. Brandt
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.