Predsjednik Milanović u Dubrovniku odao počast žrtvama Domovinskog rata

Predsjednik Milanović u Dubrovniku odao počast žrtvama Domovinskog rata

Povodom obilježavanja 30. obljetnice oslobađanja juga Hrvatske, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović odao je danas počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomen-križa na gradskom groblju Boninovo u Dubrovniku.

„Oslobađanje juga Hrvatske je bila velika operacija Hrvatske vojske, u rangu Oluje i Bljeska, po nekim stvarima čak i veća jer se dogodila tri godine ranije u uvjetima međunarodne poluizolacije Hrvatske, bez oružja. Trajala je mjesecima i poginulo je skoro tristotine naših vojnika. Taj veliki događaj je trebao biti obilježen na nacionalnoj razini, trebala je biti centralna državna proslava ili obilježavanje u organizaciji Države, a ne lokalne vlasti, županije. Županija ’92-e nije ni postojala, ali nažalost to je dopalo u ruke lokalne ekipe, a premijer je imao važnijeg posla. Tako je ispalo“, poručio je između ostalog predsjednik Milanović u svojoj izjavi za medije.

Zapovjedništvo južnoga bojišta na čelu s generalom Jankom Bobetkom ustrojeno je u travnju 1992. godine kada je pokrenuta operacija Oslobađanja juga Hrvatske. Vojno-redarstvenim operacijama 1992. godine deblokiran je Grad Dubrovnik i oslobođeno je 1200 kilometara okupiranog hrvatskog teritorija. U listopadu 1992. godine hrvatske postrojbe oslobodile su Cavtat i Konavle te su tako obranile i oslobodile jug Hrvatske. U borbama na Južnom bojištu poginulo je više od 270 hrvatskih branitelja i 19 civila, a teže i lakše ranjeno preko 900 pripadnika HV-a i MUP-a.

Predsjednik Milanović zapalio je svijeću i na grobu zapovjednika obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu 1991. godine, generala Nojka Marinkovića.

Uz predsjednika Milanovića bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH gp Siniša Jurković, zapovjednik HKoV-a gp Boris Šerić, pomoćnik NGS OS RH gp Boris Zdilar, zapovjednik HRZ OS RH gbr Michael Križanec, zamjenik zapovjednika HRM OS RH kmd Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HVU OS RH gbr Blaž Beretin, prvi dočasnik OS RH Dražen Klanjec, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica i umirovljeni general bojnik Luka Džanko.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.