Vukovar se prisjeća najtežih dana svoje herojske povijesti

Vukovar se prisjeća najtežih dana svoje herojske povijesti

Vukovar se prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu. Kolona sjećanja, uspomene, paljenje svijeća, već 31. godinu za redom.

- Vukovar se 31 godinu nakon sloma herojske obrane grada, prisjeća svojih žrtava te nestalih. U krugu bolnice u 10 sati počet će program Vukovar - mjesto posebnog pijeteta. Program se nakon dvije pandemijske godine vratio u krug bolnice. Ovdje je mnogo djece, branitelji, građani pristižu iz cijele Hrvatske. Očekuje se uskoro i dolazak državnog vrha, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem

Neki od hodočasnika u Vukovar su stigli još u četvrtak, posebice oni iz udaljenijih gradova i mjesta, iz Splita, Dubrovnika, Zadra ili mjesta u Hercegovini.
A stigli su autobusima, automobilima, motorima pa i biciklima, a dio se odlučio i za hodnju. Među njima su i posavski branitelji koji već godinama pješače od Orašja u Bosni i Hercegovini do Vukovara, kako bi 18. studenoga odali počast gradu heroju. Mnogi od domoljuba su ogrnuti hrvatskim zastavama, a u rukama nose hrvatske zastave i zastave ratnih postrojbi krajeva iz kojih dolaze.

Najteži dan za Vukovar ujedno je i dan velikog domovinskog pijeteta, ponosa i slave u cijeloj Hrvatskoj.

Program 

10.00      Prigodni program "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta"
 
10.30      Križni put – Kolona sjećanja
 
12.00      Dolazak kolone na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru

               Odavanje počasti žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća

               Molitva za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara

12.30      Sveta misa za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu

14.15     Predsjednik Vlade Andrej Plenković položit će vijenac kod Spomen obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari

Opširnije na poveznici HRT-a koji iscrpnim reportažama i prijenosima uživo prati Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i sve žrtve Domovinskog rata.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.