Počast međimurskim braniteljima uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

Počast međimurskim braniteljima uz obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske

Na današnji dan, 15. siječnja, prije 31 godine, sve zemlje članice tadašnje Europske unije priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu, a Njemačka koja je uz Vatikan igrala ključnu ulogu u međunarodnom priznanju, uspostavila je 15. Siječnja 1992. i diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom. Župan Međimurske županije Matija Posavec sa gradonačelnicom Grada Čakovca Ljerkom Cividini i potpredsjednikom Skupštine Međimurske županije Mariom Medvedom odao je počast ljudima koji su svoje živote dali za slobodu domovine - poginulim i nestalim braniteljima iz Međimurja kod spomen-obilježja u Perivoju Zrinskih u Čakovcu.

U uzburkanim vremenima prije više od tri desetljeća Island je prvi priznao Hrvatsku 19. prosinca 1991. godine, a istoga dana učinila je to i Njemačka, koja je – uz Vatikan – najzaslužnija za međunarodno priznanje suverenosti i samostalnosti Hrvatske. No, odluka o stupanju priznanja na snagu datira od 15. siječnja 1992., te se taj datum u Hrvatskoj obilježava kao spomendan na iznimno važan povijesni trenutak.

Podsjetimo, 15. siječnja je spomendan koji čuva sjećanje na dva važna povijesna trenutka u stvaranju hrvatske suverenosti i samostalnosti: Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske (1992.)  i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja (1998.).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.