Mnoštvo događanja uz 20. obljetnicu smrti Vladimira Malekovića i u njegovu rodnom kraju

Mnoštvo događanja uz 20. obljetnicu smrti Vladimira Malekovića i u njegovu rodnom kraju

Ove se godine obilježava dvadeset godina od smrti velikog hrvatskog povjesničara umjetnosti, likovnog kritičara i muzealca Vladimira Malekovića. U povodu toga kulturne institucije i udruge njegova rodnog kraja (Zaprešić, Brdovec, Bistra, Marija Gorica) organizirale su niz događanja: predavanja, izložbe, koncerte, poetske recitaleProgram započinje danas, na Malekovićev rođendan 29. ožujka, i traje do kraja lipnja.
U projekt su uključeni: Muzej Brdovec, Pučko otvoreno učilište Zaprešić, Udruga Vladimir Maleković, Ogranak Matice hrvatske u Zaprešiću, Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić, Općinska knjižnica Ante Kovačića Marija Gorica, Općinska knjižnica Bistra i Muzeja "Matija Skurjeni".  
Ciklus događanja otvara predavanje o Malekoviću kao muzealcu u organizaciji Muzeja Brdovec, koje će u Zaprešiću održati djelatnici Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, muzeja u kojem je Maleković proveo zadnjih 20 godina svog života. Ravnatelj MUO Miroslav Gašparović započet će s uvodnom riječju, a potom će predavanje održati muzejska savjetnica dr. sc. Vesna Lovrić Plantić.Nakon predavanja održat će se koncert Malekoviću u čast, u organizaciji POU Zaprešić.  

Program se nastavlja izložbom kataloga i monografija Vladimira Malekovića u prostoru i organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zaprešiću. Tri knjižnice na području šireg kraja (Zaprešić, Marija Gorica i Bistra) pripremit će program kojim će se aktualizirati Malekovićeva književna djelatnost, a Udruga likovnih i književnih stvaralaca brdovečkog kraja Vladimir Maleković, osim organizacije još jednog koncerta, svoju će godišnju izložbu posvetiti 20. obljetnici Malekovićeve smrti, kao i Muzej "Matija Skurjeni" otvorenjem izložbe ivice Šiška.
 Kulturne institucije zaprešićkog kraja, a napose Muzej Brdovec i Muzej Matije Skurjenija, posebno njeguju sjećanje na svog Vladimira Malekovića, pokretača kulturne i muzejske djelatnosti u tom kraju.

 Program obilježavanja ove značajne obljetnice je na poveznici https://muzejbrdovec.hr/  

U organizaciji Općine Brdovec i Udruge likovnih i književnih stvaralaca „Vladimir Maleković“ pozivaju se zainteresirani da podijele sjećanja na Vladimira Malekovića u petak, 29. svibnja, s početkom u 19 sati u Muzeju Brdovec, izložbeni salon „Vladimir Maleković“. U programu sudjeluju: prof. Mirko Ivanjek, „Bogomraki“ – feljtoni rata, V. Malekovića, Romana Bačić, violončelo te Sead Begović, Đurđica Haladi, Josip Palada, Branko Zbukvić i Marina Žmauc - pjesnici Udruge.

Vladimir Maleković (Brdovec, 1936. – Zagreb, 2003.) bio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt od 1983. do 2003. godine, inicirao je i vodio obnovu MUO i bio autor idejne koncepcije novoga stalnog postava iz 1993. godine. Prije dolaska u Muzej za umjetnost i obrt koncipirao je ili samostalno ostvario brojne monografske, retrospektivne i kulturološke izložbe: “Hrvatska likovna umjetnost (1945.-1955.)” 1974., “Grupa trojice”, 1976., “Ekspresionizam i hrvatsko slikarstvo”, 1980., te bio autor brojnih monografija, a neke od poznatijih jesu Hrvatska izvorna umjetnost (1973.), Ivan Rabuzin (1976.), Edo Murtić (1978.) i Kosta Angeli Radovani (1981.). Iz razdoblja dok je bio ravnatelj MUO Vladimir Maleković je i autor poznatih izložaba „Kultura pavlina u Hrvatskoj” 1989., “Barok u Hrvatskoj”, 1993., “Bidermajer u Hrvatskoj”, 1997., „Historicizem u Hrvatskoj“, 2000., „Secesija u Hrvatakoj“ 2003., te monografija Krsto Hegedušić (1985.) i Dubravka Babić (1987.).

Bio je urednik nakladničkih cjelina, urednik recenzent ili član uredništva brojnIh domaćih i inozemnih nakladničkih kuća. Srednju školu pohađao je u Varaždinu i Zagrebu. Diplomirao je povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1962. Od 1953. do 1961. bavio se spisateljskim radom i objavljivao poeziju, prozu i oglede u književnim tjednicima i časopisima (Polet, Literatura, Književne novine, Telegram, Republika i td.). Od 1961. do 1963. radio je kao scenarist i asistent režije na RTV-u Zagreb, a od 1964. u uredništvu Vjesnika, gdje objavljuje kritičke oglede o likovnoj umjetnosti, književnosti, teatru, glazbi, arhitekturi, dizajnu i zaštiti spomenika kulture.

Autor je nekoliko scenarija za kratkometražne filmove i TV emisije. U nakladi Matice hrvatske 1998. objavljena je Malekovićeva knjiga pjesama Kameni vrtovi, a u izdanju Ex librisa 2001. knjiga feljtona Bogomraki. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja: Nagrade grada Zagreba 1989. i 1993., odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Nagrade INA-e za promicanje hrvatske kulture u inozemstvu 1997.

Smrt ga je zatekla na dužnosti ravnatelja MUO 2003. godine.

(Uz dopuštenje: Muzej za umjetnost i obrt - sve fotografije)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.