Diljem svijeta obilježava se Jom hašoa, komemoracije u povodu Dana stradanja židovskog naroda i u Hrvatskoj

Diljem svijeta obilježava se Jom hašoa, komemoracije u povodu Dana stradanja židovskog naroda i u Hrvatskoj

Diljem svijeta obilježava se Jom hašoa, dan sjećanja na žrtve holokausta, u kojem je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno šest milijuna Židova. U Izraelu je to nacionalni spomendan, a obilježavanje je počelo sinoć, javlja Hrt.

S komemoracije u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jeruzalemu izraelski predsjednik Isaak Herzog pozvao je na nacionalno jedinstvo u vrijeme kada mnogi Izraelci više od tri mjeseca negoduju zbog pokušaja vlade Benjamina Netanyahua da revidira pravosuđe i ograniči utjecaj Vrhovnog suda.
- Ovo nije obična godina, ovaj je dan sjećanja kao nijedan drugi. Ove godine osjećaji su teški i ramena pritisnuta težinom nesloge s kojom smo suočeni. Pozivam vas, građani Izraela, na jednostavnu molitvu: neka ovi sveti dani, koji počinju večeras i završavaju na Dan neovisnosti, budu iznad svih svađa; okupimo se svi, kao i uvijek, u partnerstvu, u tuzi, u sjećanju, poručio je izraelski predsjednik Isaak Herzog.

Prisjećanje na židovske žrtve i dilijem Hrvatske - U povodu Dana stradanja i junaštva židovskog naroda, Jom haŠoa, danas u utorak, 18. travnja i na varaždinskom je židovskom groblju održana komemoracija. U znak sjećanja na varaždinske žrtve u holokausta, zajednički vijenac Grada Varaždina i Varaždinske županije položili su gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik županijske skupštine dr. sc. Josip Križanić. Svečanom činu odavanja počasti žrtvama holokausta nazočili su i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, predstavnica Židovske općine Čakovec Lajla Benko, članovi Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije te drugi građani.

 „Varaždin je pohvaljen kao primjer kako se treba odnositi prema židovskom narodu i očuvanju sjećanju na stradanje židovskog naroda. U Varaždinu je nekada živjela brojna židovska zajednica koja je  činila prije drugog svjetskog rata gotovo desetak posto stanovništva.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj podsjetivši na projekt obnove sinagoge u Varaždinu, počasnu građanku Evu Akerman, zatim na nedavno snimljen film o Arturu Rosneru,  te izložbe i koncerte kojima Grad Varaždin čuva uspomenu na nekada brojnu židovsku zajednicu koja je ostavila dubok trag u društvenom, gospodarskom i kulturnom životu Varaždina

.Predsjednik skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josip Križanić ocijenio je stradanje židova u holokaustu najstrašnijim razdobljem u dvadesetom stoljeću te je istaknuo: „To je ono što se više nikada ne smije ponoviti i zbog toga obilježavamo današnji dan i s pijetetom se prisjećamo žrtava holokausta.“

Skupu se obratio i Milivoj Dretar u ime Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista te je ukazao na povijesni značaj i važnost obilježavanja Jom haŠoa, dana sjećanja na žrtve holokausta i Dana stradanja i junaštva židovskog naroda.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.