Svečano uz međunarodni dan sestrinstva: u međimurskom županijskom zdravstvenom sustavu je 994 medicinskih sestara

Svečano uz međunarodni dan sestrinstva: u međimurskom županijskom zdravstvenom sustavu je 994 medicinskih sestara

Sestrinska profesija iziskuje cijeloživotno učenje, profesionalnost, znanje i humanost. Sve njihove intervencije usmjerene su prema bolesnicima, uz koje su medicinske sestre 24 sata, nerijetko u borbi s teškim i neizlječivim bolestima u posljednjim trenucima života.

U međimurskom zdravstvenom sustavu županiji ima 994 medicinskih sestara, od kojih su 76 magistre, 424 prvostupnice te 494 medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom, no još uvijek nedostaje medicinskih sestara iako u Čakovcu djeluje Srednja škola koja obrazuje medicinske sestre, kao i Sveučilište Sjever u Varaždinu. Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije Sonja Tošić Grlač istaknula je da je Međunarodni dan sestrinstva jedan od najznačajnijih događaja sestrinske profesije. „Čestitam medicinskim sestrama i tehničarima za vašem dan i zahvaljujem vam za svaku humanost, požrtvovnost te brigu koja usmjerujete prema pacijentu u zdravstvenom sustavu i svim korisnicima u sustavu socijalne skrbi.“

Svečano obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva uveličao je zbor Srednje škole Čakovec, a okupljene uzvanike zabavio je i poznati stand-up komičar Vlatko Štampar. 

Podsjetimo, 12. svibnja obilježava se kao Svjetski dan sestrinstva u spomen na Florence Nightingale, utemeljiteljicu modernog sestrinstva. Obilježavanje ovog dana organizira još od 1974. godine Međunarodno vijeće medicinskih sestara, savez čiji je dio i Hrvatska udruga medicinskih sestara i tehničara. Nakon izazovnih pandemijskih godina, ljudi iz ove humane i zahtjevne profesije upravo se nalaze u novom izazovu – borbi za veće plaće i bolje uvjete rada.

 Fotografije: Marijana Horvat/ Kruno Tuksar

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.