Proslava obljetnice 80. godišnjici Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom

Proslava obljetnice 80. godišnjici Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom

Izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, sudjelovala je u srijedu na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pazina i obilježavanju 80. godišnjici Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s domovinom Hrvatskom.

Čestitajući Pazincima i Istranima na obilježavanju te povijesne odluke, ministrica je poručila da svoju budućnost u našoj cjelovitoj i suverenoj domovini Hrvatskoj gradimo s jednakom odlučnošću, privrženošću i svjetonazorskom širinom. Istaknula je pri tom kako su u suvremenoj demokratskoj Hrvatskoj utemeljenoj na snažnom otklonu od svih oblika diktatura i nepobitnom pravu Hrvata na slobodu, Pazinske odluke važan trenutak zajedničkog sjećanja.

„Donošenje Pazinskih odluka 13. rujna 1943. godine neprijeporno je ključan događaj u novijoj povijesti Istre i Hrvatske, neraskidivo vezan uz hrvatski antifašizam“, istaknula je ministrica, dodavši kako politički manifest s odlukom koju je na današnji dan prije 80 godina donio Narodnooslobodilački odbor za Istru, pouzdano odražava stoljetnu i iskrenu težnju te autentičnu volju istarskih Hrvata – da Istra bude pripojena hrvatskoj matici i da se ostvari „ujedinjenje s ostalom našom hrvatskom braćom”.

Ministrica je podsjetila kako je to bio zajednički pothvat istarskog antifašističkog pokreta, vrlo široke baze koji je ujedinio aktere raznolikog svjetonazorskog predznaka – od demokrata, liberala, socijalista, komunista, demokršćana do istarskog svećenstva. Uz to je posebno istaknula ulogu monsinjora Bože Milanovića – jednog u nizu velikana koji su se borili za hrvatski identitet i pripadnost Istre matici domovini.

Ministrica Obuljen Koržinek također je istaknula kako smo posebno ponosni na činjenicu što je istarski antifašizam u europskom kontekstu jedan od prvih organiziranih otpora fašističkoj politici. „Svi su akteri odluke o „priključenju matici zemlji” nedvojbeno poticaje za svoje djelovanje crpili iz složenog povijesnog i društveno-političkog konteksta svoje rodne Istre, njezine multietničnosti, glagoljaških korijena i snažnog osjećaja nacionalne pripadnosti politički zatiranom i identitetski ugroženom hrvatskom korpusu Istre“, zaključila je ministrica u svom obraćanju.

Uoči svečane sjednice, ministrica je prisustvovala predstavljanju publikacije „Zapisnici sjednica Oblasnog narodnog odbora za Istru [1943-1945] 1945-1947“ u izdanju Državnog arhiva u Pazinu i Grada Pazina. Publikaciju su uz ravnateljicu Državnog arhiva u Pazinu Mirelu Mrak Kliman, predstavili autori Vedran Dukovski i Gordan Grzunov te recenzent Igor Duda.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.