Svečanošću u dvorištu Dvorca Eltz, u Vukovaru je obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar

Svečanošću u dvorištu Dvorca Eltz, u Vukovaru je obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar

Svečanošću u dvorištu Dvorca Eltz, u Vukovaru je obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar koju je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nazvao prekretnicom u Domovinskom ratu te prijelomnom za suverenost i neovisnost Hrvatske.

"Jedinstvena je po hrabrosti, po spremnosti na žrtvu i zajedništvo. Ono što oslikava Vukovar u odnosu prema drugim bojištima je da su branitelji Vukovara bili u okruženju, ali ni u jednom trenutku država ni Vlada nisu zanemarili tu činjenicu. Činjeni su mnogi napori u pokušaju potpore i pomoći hrvatskim braniteljima", rekao je izaslanik premijera Tomo Medved. 
Na nama je, kazao je, danas čuvati sjećanje na te dane i iskazivati zahvalu svim braniteljima Vukovara, a posebice obiteljima koje su izgubile svoje najmilije. 
Naglasio je i kako se Vlada odgovorno odnosi i prema hrvatskim braniteljima i prema gradu Vukovaru, spomenuvši donošenje zakona kojim je 18. studeni proglašen blagdanom, Vukovar je proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta, a vukovarska bolnica postala je nacionalnog značaja.

Banožić: Obljetnica bitke za Vukovar podsjetnik na stvaranje hrvatske države

U izjavi novinarima uoči svečanosti, ministar obrane Mario Banožić kazao je kako obljetnica bitke za Vukovar mora biti podsjetnik mladim naraštajima na koji se način stvarala hrvatska država i Hrvatska vojska. Najavio je nova ulaganja Hrvatske vojske u Vukovar rekavši kako se ona odnose na vojni poligon na kojem će se pripadnici Hrvatske vojske ubuduće uvježbavati. 
Vukovar su u niskom letu preletjeli MIG-ovi hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 
Obilježavanje je počelo budnicom koja je prodefilirala ulicama Vukovara. Predstavljen je i taktičko-tehnički zbor oružja, opreme i tehnike postrojbi Oružanih snaga RH i MUP-a koje građani mogu razgledati uz obalu Dunava, ispod Dvorca Eltz, te održan mimohod ratnih zastava od Vojarne "204. vukovarske brigade" do Dvorca Eltz.

Položeni su i vijenci izaslanstava na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.