Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe

Stručnim skupom Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije obilježio 60. obljetnicu djelovanja mikrobiološke službe

Danas je u Čakovcu održan simpozij, uz vodeće hrvatske i slovenske stručnjaci, na kojem je bilo riječi i o razvoju i dosezima Djelatnosti kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, te je stručnim skupom obilježena i 60. obljetnica te službe.

Na samom početku ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., spec., zahvalila je svima na dolasku te istaknula da je u današnje vrijeme nezamislivo liječenje bez kliničkih mikrobiologa koji mikrosvijet povezuju s potrebama dijagnostike i terapije. „U posljednjih nekoliko godina puno se ulagalo u poboljšanje uvjeta rada, danas je naš Zavod primjer dobre organizacije, ali i primjer pružanja kvalitetne usluge iz područja mikrobiološke dijagnostike. Važna smo karika u dijagnostici, ne samo u Međimurskoj županiji već i na razini države, a to je zasluga i uspjeh svih naših djelatnika.“ kazala je ravnateljica Zavoda.

Prije 60 godina, primarijus Franjo Hlebec s tek nekolicinom suradnika, u skučenim podrumskim prostorima, organizirao je i pokrenuo mikrobiološku dijagnostiku u Čakovcu. Razvojem ove medicinske grane u godinama koje su uslijedile, ona je postala jedna od najznačajnijih sastavnica odgovarajućeg liječenje bolesnika.„Ponosan sam na međimursko zdravstvo čija snaga leži i u međusobnoj suradnji te povezanosti svih naših zdravstvenih ustanova, smještenih u istom dvorištu. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, kao i ostali zaposlenici ostalih zdravstvenih ustanova, podnijeli su ogroman teret tijekom pandemije. Bili su doslovno na prvoj crti obrane od koronavirusa. Dostojanstveno su nas branili znanjem u doba kada je bilo mnogo pitanja, a malo odgovora. Zbog cjelokupnog doprinosa kvaliteti života i sigurnosti zajednici, najmanje što možemo učiniti zauzvrat je uporan rad na stvaranju što je moguće boljih uvjeta za zdravstvene radnike i pacijente“, rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te čestitao djelatnicima Mikrobiološkog laboratorija obljetnicu i dosege u radu.

Djelatnost Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije se snažno razvija i danas te drži korak sa zahtjevima vremena te u aktualnom akreditacijskom ciklusu ima 17 akreditiranih metoda. Ništa manje važan segment od dijagnostike nije ni praćenje kretanja rezistencije bakterija na antibiotike, pri čemu naš  Zavod prednjači i kada je riječ o kontinuiranom educiranju javnosti o opasnostima koje nosi pretjerana potrošnja antibiotika te o drugim javnozdravstvenim pitanjima.

Međimurskoj županiji je i dalje jedan od prioriteta omogućiti kvalitetnu zdravstvenu skrb svim stanovnicima, stoga je proljetos zgrada Zavoda obnovljena i dograđena u velikom projektu vrijednom 1,269.339,96 eura. Podsjetimo, rekonstrukcija paviljona IV, uz energetsku obnovu, podrazumijevala je dogradnju kako bi se za 70-ak djelatnika u šest službi Zavoda osigurali kvalitetniji uvjeti za rad.

Snaga međimurskog zdravstva i njegov uzlet leže na temeljima promišljene razvojne strategije Međimurske županije i u području zdravstva, te ravnomjernom ulaganju u obnovu i opremanje svih naših zdravstvenih ustanova.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.