Čestitke Predsjednice i Premijera u povodu Dana antifašističke borbe

premijer

Hrvatska predsjednica Kolinda Gabar-Kitarović čestitala je svim hrvatskim državljankama i državljanima Dan antifašističke borbe istaknuvši da su hrvatski antifašisti pozivom na borbu protiv fašističke okupacije zemlje 22. lipnja 1941. u šumi Brezovici započeli četverogodišnju borbu za narodnu slobodu i socijalna prava.

Svojim sudjelovanjem na strani Saveznika hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Proglašenjem Federalne Države Hrvatske i drugim odlukama ZAVNOH-a sačuvana je hrvatska državnost i postavljen temelj za proglašenje demokratske i neovisne Republike Hrvatske, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu.

Te povijesne zasluge hrvatskih antifašista dostojanstveno obilježavamo, s punim poštovanjem prema svim žrtvama tijekom i nakon Drugoga svjetskoga rata. Svim hrvatskim državljankama i državljanima srdačno čestitam Dan antifašističke borbe, istaknula je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Gabar-Kitarović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe u kojoj stoji:

"U ime Vlade i svoje osobno, svima čestitam Dan antifašističke borbe, kojim obilježavamo oružani otpor Hrvatske nacističkom pokretu u Europi za vrijeme Drugog svjetskog rata i pobjedu Saveznika nad Hitlerom.Antifašizam, kao civilizacijsko opredjeljenje suvremene Europe s kojom dijelimo zajedničke vrijednosti u razvoju demokracije, utkan je u temelje hrvatske državnosti.Pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu pridonijeli su i brojni hrvatski antifašisti kojima na današnji dan odajemo počast te se sa zahvalnošću prisjećamo svih ljudi koji su svoje živote dali u borbi za slobodu.S voiše od 230 tisuća boraca, Hrvatska se danas može ponositi time što je tada imala jedan od najznačajnijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi, a prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, jedan je od simbola hrvatskog doprinosa tom otporu nacizmu i fašizmu.Hrvatska, danas kao moderna i demokratska država, sazdana je na odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije, a Vlada se svakodnevno i aktivno zalaže za očuvanje univerzalnih vrednota slobode i mira, vladavine prava i zaštite ljudskih prava koji su među temeljnim ustavnim vrijednostima suvremene Hrvatske."

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.