Kardinal Bozanić na misi uz Dan državnosti uputio poziv da “djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo”

kardinal božanić

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je na misnoj svečanosti  u povodu 27. obljetnice hrvatske državnosti u Markovoj crkvi u Zagrebu, na važnost dijaloga i suradnje između nositelja vlasti i građana u obnovi odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Domovinu, posebno upozorivši na važnost postojanja nade u budućnost za mlade naraštaje. U propovijedi je upozorio da smo  danas svjedoci iseljavanja iz Hrvatske zbog ekonomskih razloga.

"Ima i onih koji mogu birati i koji svojim ostankom pomažu i drugima. Treba jasno reći da se ljubav toliko puta očituje - ostajanjem. Poziv da djelotvorno ljubimo Domovinu i da se za nju zalažemo suočava nas s raznim izazovima. Ponekad se stječe dojam da se u pojedinim krugovima sustavno i suptilno promiče ruganje domovini s pozivima da se nju napusti", kazao je, među ostalim zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić

Na misi su bili i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri, apostolski nuncij mons. Giuseppe Pinto, pripadnici hrvatske vojske i policije, predstavnici sudbene vlasti, znanstvenih i kulturnih institucija te mnogobrojni građani. a u svojoj čestitci dan ranije, Premijer je podsjetio na važnost blagdana koji danas slavimo.

"Donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske te Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Hrvatski je sabor 25. lipnja 1991. godine, potvrdio volju hrvatskog naroda za uspostavom samostalne države. Bio je to odlučujući korak prema slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj, na putu na kojemu smo se suočili s velikosrpskom agresijom, te smo povijesne odluke morali potvrditi žrtvama hrvatskog naroda i životima brojnih naših sugrađana.

Slaveći Dan državnosti sa zahvalnošću se prisjećamo hrabrosti, odlučnosti i ustrajnosti hrvatskih branitelja i svih koji su stali u obranu Domovine, osobito onih koji su dali najteži danak, čiji su životi ugrađeni u temelje Lijepe Naše. Prisjećamo se i mudrih odluka prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je naš put usmjerio k međunarodno priznatoj državi, privrženoj vrijednostima suvremene demokracije, tolerancije i vladavine prava- poručio je.

Svetoj Misi prethodilo je polaganje zajedničkog vijenca Predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade na Oltar domovine na Medvedgradu, te polaganje zajedničkog vijenca Predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade kod spomenika „Glas hrvatske žrtve-Zid boli“, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika.Položen je i zajednički vijenac Predsjednice Republike, predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

 Posljepodne će se u Uredu predsjednice na Pantovčaku održati svečani prijam kojemu će uz visoke državne dužnosnike prisustvovati i ugledni uzvanici iz diplomacije, kulturnoga i javnoga života. U povodu Dana državnosti na Markovom trgu u podne upriličena  je velika smjena straže, a Zagrebačka filharmonija održat će u 21 sat svečani koncert na Trgu kralja Tomislava.

Dan državnosti RH blagdan je koji se obilježava 25. lipnja, u spomen na dan kada je 1991. Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Do 2001. Dan državnosti obilježavao se 30. svibnja u spomen na konstituiranje prvoga višestranačkog Sabora 1990. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.