Domovinski pokret - župan

Premijer: Članstvo Hrvatske u EU jedno je od najvažniji vanjskopolitičkih uspjeha zemlje

PREMIJER O OBLJETNICI

Uoči svečanoga koncerta u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kojim je u organizaciji hrvatske Vlade obilježila 5. godišnjica pristupanja Europskoj uniji, predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je na novinarska pitanja rezimirajući petogodišnje iskustvo hrvatskoga članstva. 
 
Upitan o tome mogu li nakon pet godina hrvatski građani biti zadovoljni i žive li bolje, premijer je odgovorio da je članstvo jedno od najvažniji vanjskopolitičkih uspjeha zemlje.
"Kad sagledamo cjelinu našeg europskog puta, kad pogledamo teške pregovore koje smo vodili, brojne političke uvjete koje je Hrvatska trebala ispuniti, koji su u velikoj mjeri bili drukčiji i zahtjevniji nego za zemlje srednje i istočne Europe, uspjeh koji je ostvaren okončanjem pregovora 2011. godine, a potom članstvom 1. srpnja 2013. jedan je od najvažnijih državnih ciljeva, najvažnijih vanjskopolitičkih uspjeha zemlje. 
Ulazak u Uniju pridonio je političkoj vjerodostojnosti zemlje, gospodarskome razvoju, pouzdanosti našeg pravnog sustava, a povlačenje iz europskih fondova, dodatna je vrijednost za naš razvoj i u konačnici gospodarski rast.
Otkad smo članica Europske unije pozitivni pokazatelji Hrvatske rastu.Ono što tek moramo iskoristiti do kraja ove financijske perspektive zadaća je i Vlade i jedinica lokalne i područne samouprave te svih drugih subjekata.
 
Pravi rezime članstva za 10. obljetnicu
 
"Mislim da ćemo pravi rezime napraviti kad istekne rok od sedam godina, plus tri za ovu financijsku perspektivu, do 2023. godine.Tek ćemo na 10. obljetnicu realno moći vidjeti gdje smo  jer napravile su to i druge zemlje iz našeg okruženja.Ovo je veliki uspjeh i jedna pozitivna i dobra hrvatska priča - istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Na pitanje koje su dobre strane, a koji propusti u ovih pet godina, te što očekuje za 10. obljetnicu članstva, odgovorio je da za 10. obljetnicu očekuje dodatni gospodarski razvoj Hrvatske, što za naše ljude konkretno znači veće plaće, veće mirovine i bolji standard. Ocijenio je da smo članstvom u Europskoj uniji dobili jednu novu legitimaciju: hrvatsko tržište i hrvatski pravni sustav ulagači sada gledaju drukčije nego prije članstva, napomenuo je.
 
"Usvojili smo pravnu stečevinu Europske unije, prilagodili naš pravni sustav", rekao je i podsjetio na to da je ovog tjedna posjetio Europski sud. "I u toj domeni, koja nije u prvom planu – u prvom planu su Komisija, Europsko vijeće, Parlament – izrazito su zadovoljni našim sucima i stručnjacima koji tamo rade."Procijenio je, međutim, da je prva faza, od 2014. do 2016., bila obilježena sporom apsorpcijom sredstava. "Mi smo kao Vlada preuzeli dužnost s devet posto ugovorenih sredstava iz ove financijske perspektive (2014-2020), danas smo na 43 posto, do kraja godine bit ćemo na 60 posto - rekao je dodavši kako svi ministri imaju nalog da u tome učine maksimalan napor.
 
Okosnica naše politike su Schengen i uvođenje eura
 
Predsjednik Vlade podsjetio je na to da je pitanje slobode kretanja radnika za nas osjetljiva i relevantna tema napomenuvši kako nam je i Slovenija otvorila svoje tržište rada pa je od svih ostalih 27 članica Europske unije ostala još samo Austrija, koja to još nije učinila. U pet godina svi su procijenili da dolazak hrvatskih radnika na njihovo tržište rada više nije prijetnja, istaknuo je premijer.
 
"Za pet godina očekujem da ćemo biti u Schengenu, to je naš neposredni cilj", rekao je premijer i naglasio da imamo dva neposredna cilja: "jedan je šengenski prostor, važan i u kontekstu migracija, a drugi, uvođenje eura. 
 To su dvije okosnice naše politike, a jako je važno da budemo dio integracija. Onda ste zaista u svoj punini jednakopravna članica što je dobro za sve naše građane, za cijelo društvo, za državu", rekao je.
 
Upitan o tome hoće li na Vijeću za demografsku revitalizaciju usvojiti koju od mjera koje je predložila predsjednica Republike, premijer je odgovorio: "Vijeće za demografsku revitalizaciju pravo je tijelo za raspravljanje takvih tema.Rezimirat ćemo što smo sve napravili, Predsjednica će predstaviti svoje aktivnosti, nadležno će ministarstvo dati svoje komentare na prijedloge koje smo dobili i potom ćemo vidjeti koji bi bili zajednički koraci u sljedećem razdoblju", rekao je premijer te najavio kvalitetnu pripremu zakonskih prijedloga, koji moraju biti financijski održivi. Dijalog s predsjednicom Republike ocijenio je kao koristan i dobar. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.