Novomarofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila srebrni jubilej - 25. godina postojanja

Novomarofska Udruga vinograda i voćara Pinta proslavila srebrni jubilej - 25. godina postojanja

Tom se prilikom predsjednica Udruge Ankica Kuzmić osvrnula na aktivnosti Udruge u prošloj 2023. godini, među njima i na manifestaciju kojom se započinje vinogradarska godina – „Vincekovo 2023.” na koje je stiglo preko 400 posjetitelja. Članovi Udruge intenzivno su se pripremali za 18. Zajedničku izložbu vina varaždinskog vinogorja „Zlatna kapljica 2023.” s obzirom na to da je Udruga bila domaćin, a kao i svake godine, Udruga se uključila u niz gradskih manifestacija. Tako su sudjelovali u manifestaciji Dan grada Novog Marofa – „Antunovo”, i to manifestacijom „Marofski vinogradati svome gradu”, gdje su svojim vinima dva dana častili sve sugrađane.

Tu je i manifestacija „Lovrečevo” kada je postavljen klopotec u Oštricama na Curlevi i nezaobilazno „Martinje v Marofu”, dok su na samom kraju godine sudjelovali u manifestaciji „Doček nove u podne” na koji je stiglo preko 2 tisuće posjetitelja. - Naša Udruga „Pinta” zaista je jedna od najaktivnijih udruga na području grada i zahvaljum im na tome. Kao što i sami znate, uključuju se u sve gradske manifestacije, neke od njih i organiziraju i uvijek uskaču kada je potrebno. Udruga ima dugu tradiciju proizvodnje vina i podrumarenja i ove godine slave 25 godina, na čemu im čestitam. Već godinama njegujemo odličnu suradnju i vjerujem da će se tako nastaviti i dalje. Još im jednom čestitam na obljetnici i želim im još puno dobrih vinogradarskih godina i još boljih i kvalitetnijih vina – poručio je gradonačelnik Jenkač.

Čestitkama se pridružila i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, podsjetivši kako su se prije 25 godina 30-ak vinogradara i voćara novomarofskog kraja udružili da zajedno čuvaju tradiciju pitomih bregi Varaždinske županije.

– Svojim radom i zalaganjem doprinosili ste sve boljoj kvaliteti vina proizvedenog u našem kraju, a tradiciju ne samo da ste sačuvali, već ju prenosite na mlađe generacije čuvajući ju tako od zaborava. Danas, zahvaljujući i vama, dragi članovi Udruge „Pinte“, ali i svim vinogradarima, voćarima i podrumarima, Varaždinska županija je županija s razvijenom vinskom kulturom, a kvaliteta naših vina sve se više prepoznaje i na međunarodnoj vinskoj karti, o čemu svjedoče osvojene medalje na najprestižnijem svjetskom natjecanju Decanteru u Londonu. Vi ste primjer kako zajednički rad, požrtvovnost, predanost, upornost i entuzijazam mogu obogatiti svaku općinu, grad naše Županije i našu turističku ponudu – zahvalila im se zamjenica župana Silvija Zagorec, pozvavši ih da prate aktivnosti Varaždinske županije koja će uskoro objaviti i Javni poziv za potpore u poljoprivredi.

Udruga vinogradara i voćara Novi Marof osnovana je 12. ožujka 1999. godine na inicijativu tridesetak vinograda i voćara novomarofskog kraja predvođenih Stjepanom Bužićem, Valentom Kopjarom i Dragutinom Košćakom koji je tada izabran kao predsjednik Udruge.

Dodavanjem riječi „Pinta” 2004. godine, Udruga poprima ime koje nosi i danas – Udruga vinogradara i voćara „Pinta” Novi Marof.

Broj članova u Udruzi raste iz godine u godinu, pa je tako na kraju 1999. godine imala 57 članova, sve do 2011. godine kada je brojila 328 članova. Nakon toga se broj članova smanjuje i danas Udruga broji 184 člana s plaćenom članarinom.

Udruga svake godine organizira interne izložbe vina s degustacijom na kojima su ocjenjivači ugledni enolozi, a članovi sudjeluju i na izložbama vina u Varaždinu, Ludbregu, Vinici, Sv. Ivanu Zelini, Daruvaru i drugima, prilikom čega i osvajaju brojna odličja, pa i ona najviša.

Udruga „Pinta” zajedno s još šest udruga vinogradara s južnog dijela Varaždinske županije od 2004. godine organizira Zajedničku izložbu vina pod nazivom „Zlatna kapljica”. Izložba se održava već 20 godina.

U suradnji s Gradom Novi Marof riješeno je i pitanje prostora nužnog za rad i funkcioniranje Udruge u prizemlju Stare škole u Remetincu, pa su tako uređene kancelarija i prostor za smještaj opreme u vlasništvu Udruge u površini od 65 m2.

Dodajmo da Udruga prigodnim tradicionalnim ceremonijalima i druženjem svake godine organizira obilježavanje takozvanih „vinskih svetaca“, a aktivno se uključuje i u ostala društvena događanja i manifestacije u organizaciji Turističke zajednice.

 

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.