Predsjednik Republike odlikovao 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a Redom Nikole Šubića Zrinskog

Predsjednik Republike odlikovao 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a Redom Nikole Šubića Zrinskog

Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske Zorana Milanovića, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković sudjelovao je danas u Slavonskom Brodu na obilježavanju 32. obljetnice osnivanja 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Tim povodom, predsjednik Milanović odlikovao je 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu. Odlikovanje Predsjednika Republike uručio je predstavnicima brigade posebni savjetnik Mareković na svečanosti održanoj u nedjelju u Slavonskom Brodu. U ime brigade odlikovanje su preuzeli predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Ivo Đogaš i tajnik Udruge dragovoljaca i veterana 101. bosansko-brodske brigade Hrvatskog vijeća obrane Luka Garić.

Uoči svečanosti, izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Uz posebnog savjetnika Predsjednika u izaslanstvu pri polaganju vijenca Predsjednika Republike bili su umirovljeni general-bojnik Ljubo Ćesić i umirovljeni general Ivan Kapular.

Postrojba je utemeljena 3. ožujka 1992. kao 1. bosansko-brodska brigada, a u svibnju 1992. preimenovana u 101. bosansko-brodsku brigadu HVO-a. Osnovana je na području bosanske Posavine i branila je Bosanski Brod i okolicu od napada vojske bosanskih Srba. 101. bosansko-brodska brigada HVO-a borila se na jednom od najtežih bojišta u BiH, o čemu svjedoči i broj poginulih i ranjenih. Od 4955 pripadnika brigade, poginulo ih je 436, a ranjeno više od 1400.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.