Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u NATO savezu

Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u NATO savezu

Hrvatska je članstvom u NATO-u proteklih 15 godina osnažila svoj međunarodni položaj u sigurnosnom, političkom, gospodarskom i geopolitičkom smislu, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, i nastavit će raditi na očuvanju sigurnosti i stabilnosti Europe.

Kako se navodi u priopćenju, u godini kada Hrvatska obilježava 15. obljetnicu članstva u Savezu, NATO obilježava 75 godina svog postojanja, a ovogodišnja dvostruka obljetnica predstavlja važan trenutak, kako za Hrvatsku, tako i za NATO u cjelini.
 
"Obljetnica hrvatskoga članstva potvrda je nastavka snažne hrvatske prisutnosti unutar euroatlantskih sigurnosnih struktura, dok je obilježavanje NATO-ove 75. godišnjice prilika za promišljanje o povijesti i postignućima Saveza, ali i trenutnim sigurnosnim izazovima te onim budućim“, stoji u priopćenju.
 
Istaknuto je i kako Hrvatska aktivno sudjeluje u kreiranju politika i sustavu kolektivnog odlučivanja NATO-a, čije jednoglasne odluke odražavaju i hrvatska nacionalna stajališta, prioritete i interese.
 
Znatnim doprinosom misijama i operacijama NATO-a, kao i sudjelovanjem u jačanju odvraćanja i obrane na istočnom krilu NATO-a, navodi se u priopćenju, Hrvatska ulaže i u vlastitu sigurnost, ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, prenosi prethodno stečena znanja, posebice ona stjecana u Domovinskom ratu, te razvija sposobnosti vlastitih oružanih snaga tehnološki naprednim, inovativnim rješenjima.
 
Agresivni rat Rusije protiv Ukrajine ugrozio je europsku sigurnost i promijenio geopolitičke odnose i sigurnosno okruženje Saveza, dodaju, koji se stoga snažno usmjerio na sveobuhvatan pristup sigurnosti kroz svoje tri temeljne zadaće: obrane i odvraćanja, sprječavanja i upravljanja kriznim situacijama te kooperativne sigurnosti.
 
"Hrvatska će i kroz NATO nastaviti raditi na očuvanju i snaženju vlastite sigurnosti i stabilnosti europskog kontinenta u širem smislu, te posebice jugoistočne Europe, promičući temeljne vrijednosti demokracije i slobode", poručuju u priopćenju Ministarstva.

IZVOR: VLADA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.