Sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca

Sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvijet kod kojeg su umjesto vijenaca položili po jedan cvijet, državni vrh, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti i preživjeli zatočenici odali su u nedjelju počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac. Svi koji su prisustvovali komemoraciji u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovca, prohodali su put sastavljen od drvenih pragova željezničke pruge kojima su zatočenici prevoženi u logor. Ruže podno spomenika arhitekta Bogdana Bogdanovića položili su i počast stradalima odali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanik predsjednika Republike Orsat Miljenić s izaslanstvima. 
Na komemoraciji su bili i čelni ljudi Saveza Roma Kali Sara, Saveza antifašističkih boraca i antifašista te Srpskog narodnog vijeća, predstavnici obitelji stradalih, kao i preživjeli zatočenici. Nazočili su i drugi uzvanici, diplomatski predstavnici, kao i predstavnici političkih stranaka, institucija, udruga i gradova.

I izaslanik predsjednika Republike Zorana Milanovića predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić sudjelovao je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve logora Jasenovac te je s izaslanstvom odao počast svim stradalima kod spomen-obilježja „Kameni cvijet“. Uz izaslanika Predsjednika Republike Hrvatske Orsata Miljenića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. spomen-području Jasenovac održana je komemoracija za žrtve tog ustaškog logora. Ove godine obilježava se 79. obljetnica proboja logoraša iz koncentracijskog logora Jasenovac te se počast odaje svim stradalima, kao i preživjelim logorašima. Komemoracija je započela okupljanjem kod Memorijalnog muzeja odakle je kolona sjećanja krenula prema spomen- obilježju „Kameni cvijet“. Ondje je održana komemoracija i prigodni kulturno-umjetnički program nakon kojeg su izaslanstva, umjesto vijenaca, položila po jedan cvijet. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.