Prigodnom svečanošću u Varaždinu je obilježen dan velike pobjede u Domovinskom ratu

dan oslobođenja varaždina

- Današnji dan trebali bismo nazivati Danom pobjede i danom branitelja kako je to rekao i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije i jedan od ratnih pregovarača za predaju zapovjedništva garnizona JNA u Varaždinu i njegove cjelokupne posade, na današnji dan 1991. godine.
Bilo je to na svečanosti u povodu obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije te Dana oslobođenja Grada Varaždina, na Kapucinskom trgu, nasuprot nekadašnjeg Doma JNA, gdje je u miru već dvadesetak godina smještena Glazbena škola u Varaždinu, nositeljica kulturnog života baroknoga grada, koji je prije 27 godina uspješno obranio svoju slobodu. Danas je tu u povodu obljetnice bio postavljen Taktičko-tehnički zbor, te izložba naoružanja i tehnike Hrvatske vojske i policije, a postrojenim predstavnicima varaždinskih ratnih postrojbi s ratnim zastavama te zastavama udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ali i mnogobrojnim građanima te učenicima osnovnih i srednjih škola obratili su se predstavnici državnih te lokalnih vlasti.
Bili su tu i predstavnici ratnih postrojbi Policijske uprave varaždinske, Specijalne jedinice policije Roda, 104. brigade, Odreda narodne zaštite, 5. bojne 1. A brigade Tigrova te 7. gardijske brigade Puma.
Prigodnim govorima obratili su se nazočnima i brigadni general Željko Dvekar, u ime branitelja i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednik ratnog Kriznog štaba općine Varaždin 1991. Čedomil Cesarec, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok, župan Varaždinske županije Radimir Čačić, te saborski zastupnik Anđelko Stričak kao izaslanik Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića te Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i general Mladen Markač kao osobni izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Čedomil Cesarec govorio je o nevjerojatnoj hrabrosti Varaždinaca, koji su se gotovo goloruku suprotstavili toliko velikoj i snažnoj vojnoj sili kakva je bila tzv. JNA te je uspjeli nagovoriti da se preda s čime je dotad potpuno nenaoružana hrvatska narodna obrana dobila prvo naoružanje.I
Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je naglasio kako se 22. rujna obilježava velika varaždinska pobjeda.
- Pobjeda u Varaždinu je potpuno nemjerljiva s bilo čim u Domovinskom ratu. Ništa ni približno nije bilo tako veliko. U ovom gradu mi i samo donijeli odluku na Kriznom štabu da napadnemo i osiguramo da se još tisuće žrtava u Domovinskom ratu ne dogode i da Oluja koja se zbila 1995. bude moguća. Da nije bilo tih više od 160 tenkova i oklopnih vozila i ostalog naoružanja u usporedbi sa svega četiri oklopna vozila prije sve ostalo u Domovinskom ratu se ne bi dogodilo u tom vremenu i tako. Ne sumnjam uopće da bi Hrvatska dobila Domovinski rat, ali još bi tisuće ljudi izginulo – rekao je župan Čačić i podsjetio na doprinos Varaždinaca u obrani Vukovara.-Nitko nam nije pomogao u ovoj pobjedi sami smo to učinili, a drugima smo dali puno toga. Kada je bilo najgore i najgušće slali smo Pume - rekao je župan.
Gradonačelnik Čehok poručio je:e
Kad govorimo o simboličnom dizanju hrvatskog stijega na kninskoj tvrđavi, možemo reći da bi to teško bilo moguće bez onog što su što su Pume učinile - da se 21. rujna nisu ovdje vijorile hrvatske zastave. Upravo zato što smo to postigli, upravo zato što smo osvojili vojarne, otjerali neprijatelja, mogli smo 2005. podići hrvatsku zastavu u Kninu. Međutim, htio bi reći da je danas i nešto drugo važno. Vi ste bili svjesni svoje slabosti, bili ste slabo naoružani, gotovo goloruki, ali ste to pretvorili u svoje prednosti, jer ste hrabro i odvažno okružili neprijatelja. Tako i danas trebamo biti svjesni svojih slabosti, u gospodarstvu, općenito u društvu i pretvoriti ih konačno, jednom mudrom politikom, u svoje prednosti. Jer, svaka žrtva, ne samo za Varaždin, ne samo za svoj zavičaj, nego i za Hrvatsku, bit će u pravom smislu žrtva koja ima smisla i koja ima svoju svrhu kad postignemo da ova naša domovina bude i gospodarski socijalno prosperitetna.
I general Mladen Markač pohvalio je hrabre varaždinske branitelje i naglasio veliku ulogu koju su varaždinski dani rata imali u daljnjoj borbi protiv okupatora.
- Nitko, baš nitko ne može Varaždinu i Varaždinskoj županiji osporiti veliki doprinos Domovinskom ratu – rekao je general Markač te braniteljima čestitao njihov dan.Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade, saborski zastupnik Anđelko Stričak naglasio je da je oslobođenje Varaždina prva velika i možda ključna pobjeda u Domovinskom ratu.
– Osim pobjede u Varaždinskim danima rata, bitno je i istaknuti da od Vukovara do Dubrovnika nema ratišta na kojima nije bilo Varaždinaca bez obzira kojoj postrojbi pripadali. Trebalo je proći punih 27 godina da bi se to priznalo. Naime, hrabrost se u ratu nagrađuje odličjima, a pobjede u bitkama činovima – zaključio je svoj govor Anđelko Stričak.
Pred početak svečanosti položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode u Varaždinu, a obilježavanju su prisustvovali i izaslanik ministra obrane Damira Krstičevića, državni tajnik Zdravko Jakop, izaslanica ministra branitelja Tome Medveda, državna tajnica Nevenka Benić, predsjednik Županijske skupštine mr.sc. Alen Runac, saborski zastupnici dr.sc. Josip Križanić i Mario Habek, zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te mnogi drugi.Jučer je i služena Sveta misa u varaždinskoj katedrali za sve poginule branitelje u Domovinskome ratu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.