Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin proslavio 39. rođendan

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin proslavio 39. rođendan

Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin je danas, 28. prosinca, proslavio 39. obljetnicu rada. Svoja vrata je za tadašnjih 40 korisnika otvorio na Badnjak 1979. godine,  a danas, nakon 39 godina, broji 360 korisnika, od čega njih 158 na Odjelu pojačane njege.   

Na velikoj proslavi korisnici Doma za starije i nemoćne izveli su bogati zabavno-glazbeni program te upriličili izložbu, a sve prisutne pozdravili su župan Varaždinske županije Radimir Čačić i ravnateljica Doma Vesna Vidović-Oreški.
-  Dajemo sve da bi se naši korisnici osjećali dobro i ugodno. Ne radimo s njima, nego s njima živimo. Ljudi to osjete,  a u prilog tome  govori i lista čekanja. Nedavno smo nedavno ažurirali liste i sada imamo 1.900 osoba na čekanju za smještaj u Domu, a mjesečno dobivamo oko 40 novih zahtjeva. Postoji potreba za obnovom i dogradnjom, koje ćemo napokon pokrenuti – rekla je ravnateljica Vidović Oreški. 

Župan Čačić osvrnuo se na projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne koji je vrijedan ukupno 28 milijuna kuna, a sufinancira se bespovratnim EU novcem.

- Ovo je prvorazredan prostor koji uključuje i bogati sadržaj, a cijena mu je upola manja nego u privatnim domovima, pa je razumljivo da su liste čekanja dugačke. Upravo zbog toga ćemo dograditi Dom na prostoru depadanse s otprilike još 25 ležajeva, te promijeniti strukturu na način da se pojača Odjel za posebnu njegu i otvori Odjel za Alzheimer i druge demencije. Ukupno 28 milijuna kuna uložit ćemo u kompletnu obnovu, a sve što radimo nužno je za sve korisnike Doma – rekao je župan Čačić.  

Podsjetio je da će u starom dijelu Doma i na depadansi biti obnovljene fasade, rekonstruirana će biti kotlovnica, sve sobe će biti klimatizirane, dok će u prostoru blagovaonice biti izveden sustavan kontrolirane ventilacije. Krovište depadanse će biti prekriveno, a na krovu će biti postavljena solarna elektrana snage do 30 kW.

Župan je pojasnio da će se pokrenuti projekt gerontološkog centra da bi se spriječila prerana institucionalizacija i smještaj u domove te starijoj populaciji stvorila sigurnost i servis za sve potrebe na jednom mjestu, a na temelju već ostvarenih projekta Dnevnog centra i Kluba za starije osobe, te daljnje integracije i suradnje s još većim brojem ustanova. Takav projekt bi bio jedinstven u Hrvatskoj.  

Unutar Doma djeluje i Klub za starije i nemoćne, koji je osnovan među prvima u Hrvatskoj, a posljednjih 12 godina djeluje i Dnevni centar za zbrinjavanje starijih osoba, treći u Hrvatskoj.

Korisnici Doma danas su pripremili bogati pjevno-plesni program, nastupili su i članovi Kluba za starije, a u prostorijama Dnevnog centra postavljena je i izložba radova korisnika i članova Kluba.

Na obilježavanju 39. godišnjice Doma prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb, mjesne odbore i civilno društvo Grada Varaždina Mirna Kezele, predsjednik Savjeta umirovljenika i osoba starije životne dobi Varaždinske županije Vladimir Kozjak, predsjednica Upravnog vijeća Mira Letić s vijećnicima te brojni drugi gosti.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.