Obilježen Dan Primorsko-goranske županije

Obilježen Dan Primorsko-goranske županije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, koja se u povodu obilježavanja Dana Županije održavala u Opatiji.

Izrazivši zadovoljstvo što se skupština održava u Opatiji, za koju je kazala da je turistički brend Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović za Rijeku je kazala kako postaje europski kulturni brend te, kao europska prijestolnica kulture, ima prigodu predstaviti svoje i hrvatske kulturne tradicije i suvremene domete kulturnoga stvaralaštva.

Rijeka će se trajno upisati na zemljovid prestižnih europskih kulturnih destinacija, kazala je Predsjednica i dodala kako je Rijeka uvijek bila radnički grad. „Luka, rafinerija, brodogradnja i drugi gospodarski subjekti imali su i imaju izvanrednu važnost za hrvatski industrijski i ukupni gospodarski razvoj“, kazala je Predsjednica. Navela je kako s posebnom pozornošću pratimo rješavanje problema 3. Maja, koji je usko vezan s rješavanjem problema pulskoga Uljanika.

U tom smislu, istaknula je kako Hrvatska ima dugu i sjajnu tradiciju velike brodogradnje te izrazila uvjerenje kako ta tradicija zaslužuje zajednički napor kako bismo našli rješenje da sačuvamo supstanciju naše velike brodogradnje. Dodala je kako je o tome razgovarala s predsjednikom Vlade te s radnicima, koji žele da brodogradnja opstane. „I ja to želim. Znam da želja nije dovoljna, ali uvjerena sam da moramo učiniti sve kako bismo sačuvali taj vitalni dio naše industrije“, kazala je.

Nadalje, Predsjednica je izrazila zadovoljstvo što gradnja LNG-terminala na Krku ulazi u fazu realizacije, svjesna kako u vezi s tim ima raznih prijepora, istaknula je kako Hrvatska mora imati mogućnost diverzifikacije nabave plina. „To jača i našu poziciju na europskoj energetskoj karti, ali jača Hrvatsku i politički, posebice u svjetlu Inicijative triju mora, koju sam potaknula i koju snažno podupirem“, istaknula je.

Predsjednica se zalaže i za gradnju nizinske pruge, koja će gospodarskim subjektima na prometnom koridoru prema Srednjoj Europi otvoriti nove razvojne mogućnosti. Osim prema sjeveru, Primorsko-goransku županiju treba prometno jače otvoriti i prema zapadu, drugom cestovnom cijevi tunela Učka, kao i željeznicom prema Puli, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Smatra kako u ostvarivanju tih ciljeva moramo biti mnogo ambiciozniji te kako svi ti projekti imaju svoje ekonomsko opravdanje, ali i veliku političku važnost.

U obraćanju Predsjednica se posebno osvrnula na Gorski kotar, podsjetivši kako je 2016. godine predložila Vladi niz mjera za njegov razvoj, a koje se mogu primijeniti i na druga brdsko-planinska područja. Istaknula je kako je posljednji trenutak za porezne i druge mjere kojima će se osnažiti gospodarski razvoj Gorskoga kotara i zadržati stanovništvo u goranskim općinama i gradovima, a županije i država moraju više pomagati goranskim općinama i gradovima kako bi povukli što više sredstava iz fondova Europske unije.

„Razvoj Gorskoga kotara i drugih demografski vitalno ugroženih krajeva Hrvatske povezuju dva temeljna pitanja, o kojima često govorim, a to su demografija i decentralizacija“, kazala je Predsjednica. Istaknula je kako se demografski problem ne može uspješno rješavati bez fiskalne i funkcionalne decentralizacije, koja treba omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske.

Vizija, odlučnost i zajedništvo potrebni su kako bismo spomenute projekte i ciljeve uspješno ostvarili, kazala je Predsjednica. „Hrvatska može i gospodarski biti ono što već jest u sportu, u medicini, u inovacijama. Brojne naše tvrtke uspješno osvajaju Europu i svijet. Ne pristajem na to da smo mali i nemoćni. Nismo! Ali moramo više povezivati politiku sa znanošću i strukom, više ulagati u obrazovanje, više planski i programski misliti i raditi. U tome je suradnja između svih razina vlasti od najveće važnosti“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović obraćanje.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.