Održana Svečana akademija povodom 20. godišnjice djelovanja inženjerskih komora

Održana Svečana akademija povodom 20. godišnjice djelovanja inženjerskih komora

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je Svečanoj akademiji kojom pet inženjerskih komora – arhitekata, inženjera geodezije, građevinarstva, strojarstva i elektrotehnike – obilježava 20. godišnjicu rada te im je, čestitajući obljetnicu, zaželjela da u budućnosti postižu još bolje rezultate i unaprjeđuju svoje struke i djelatnosti, na korist čitavom hrvatskom društvu.

 Arhitektonska i inženjerske struke graditeljstva oblikovale su svijet kakav danas poznajemo, kazala je Predsjednica te dodala kako su kroz povijest među tehničkim znanostima stekle veliku važnost i ugled, a svijetu u nasljeđe ostavile neizbrisiv trag i bogatu baštinu. „Jučerašnji tragični događaj, koji je rastužio cijeli svijet upozorava nas na najgori mogući način koliko nam je upravo graditeljsko naslijeđe vrijedno. Snimke simbola kršćanstva i europske kulture, pariške katedrale Notre Dame u ognju, nikoga nisu ostavile ravnodušnima i zato smo u mislima i molitvama s građanima Pariza i Francuske“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović izrazivši uvjerenje kako će rekonstrukcija oštećenih dijelova početi što prije, kako bi se tom svjetskom spomeniku vratio njegov veličanstven izgled.

 Dodala je kako je i naša Domovina baštinik duge graditeljske tradicije i vrijednoga nasljeđa te između mnoštva istaknutih protagonista hrvatske arhitektonske i inženjerske scene, podsjetila je na Jurja Dalmatinca, Viktora Kovačića, Fausta Vrančića i Ruđera Boškovića. „Ponosni smo što danas hrvatski arhitekti i inženjeri graditeljskih struka štite i unapređuju to svjetski poznato graditeljsko naslijeđe, čiji su najvredniji primjeri uvršteni na popis svjetske baštine UNESCO-a“, istaknula je Predsjednica.

 Predsjednica je navela kakao je osnutak pet inženjerskih komora značio iskorak za razvoj i unaprjeđenje inženjerskih struka koje su dobile veću vidljivost, bolju organizacijsku strukturu, veći prostor djelovanja i nove zadaće te je postignuto očuvanje ugleda struke, prava i časti inženjera. Dodala je kako je i dalje potrebno raditi na uvažavanju inženjerskih struka i očuvanju osnovnih načela kulture građenja od svake vrste pritisaka i neutemeljenih zahtjeva raznih interesnih lobija. U tom smislu, istaknula je kako interes profita ne smije biti iznad uzusa struke i općeg, društvenog interesa.

 „Svi vi inženjeri i arhitekti okupljeni u pet komora, dokazujete kako postoji institucionalna svijest o vlastitoj odgovornosti prema čovjeku kao središtu svojega rada i djelovanja“, kazala je Predsjednica. Kao drugu ulogu komora istaknula je trajno stručno usavršavanje kojim se dodatno pozitivno utječe na položaj inženjera i kvalitetu njihova rada te zaključila kako sa svojim stručnim vodstvom i članstvom ove komore imaju snagu i sposobnost oblikovati svijet po mjeri čovjeka.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.