U Varaždinu se slavi 155 godina modernog hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva

MUZEJ VATROGASTVA VARAŽDIN

Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu  kolijevka i izvorište modernog hrvatskog dobrovoljnog vatrogastva obilježava 155 godina osnutka ii djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva. Prigodna svečanost bit će 27.travnja u olimpijskoj dvorani Vatrogasnog doma, Trenkova 44 u  Varaždinu, gdje je iMuzej hrvatskog vatrogastva, o kojemu na web stranicama Hrvatske vatrogasne zajednice piše:

Iznimno zanimljiva i bogata tradicija hrvatskog vatrogastva zaslužuje brižno čuvanje i adekvatnu prezentaciju javnosti. Članovi Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, kolijevke hrvatskog vatrogastva gotovo od početka djelovanja su prikupljali građu vezanu za varaždinsko i hrvatsko vatrogastvo, te je prikazali još 1966. u Arhivsko – muzejskoj zbirci u sklopu vatrogasnog doma u Varaždinu.
Tijekom godina broj eksponata je rastao, te se javila potreba za postavljanje ove vrijedne građe u adekvatan prostor. U sklopu proslave 130. obljetnice osnutka 1. hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 19. lipnja 1994. otvorena je novoizgrađena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva. U muzeju je tada izloženo oko 700 predmeta većinom vezanih uz vatrogasnu povijest varaždinskog kraja.U sklopu proslave 150. obljetnice osnutka Prvog hrvatskog dobrovoljnog vatrogasnog zbora u Varaždinu, 13. lipnja 2014. otvorena je obnovljena zgrada Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, s izmijenjenim stalnim postavom. Muzej je otvorio Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.
Muzej se danas rasprostire na 400 m2 prostora u prizemlju i na prvom katu. U fundusu muzeja nalazi se oko 1200 predmeta, od čega je u stalnom postavu oko 300 predmeta. Muzejski postav su pripremili muzejski savjetnik u mirovini Miroslav Klemm i voditelj muzejske zbirke Vedran Runjić. Muzejska građa je predstavljena kroz nekoliko glavnih cjelina. Na katu se nalaze prostorije posvećene Prvom hrvatskom dobrovoljnom vatrogasnom zboru u Varaždinu i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici, te razvoju vatrogastva na prostoru Hrvatske od prvih pisanih tragova, preko osnivanja suvremene vatrogasne organizacije do danas. U ovom dijelu su prikazani dokumenti, fotografije, vatrogasna literatura , kacige, vatrogasne zastave, isl. U prizemlju je smještena građa posvećena tehničkoj strani vatrogastva. Kroz ručne štrcaljke, vožnjače, motorne pumpe, osobnu zaštitnu opremu, vatrogasne armature i ostalu opremu prikazan je razvoj vatrogasne tehnike od druge polovice 19. stoljeća do danas.
Muzej hrvatskog vatrogastva nudi posjetiteljima uvid u iznimno zanimljiv razvojni put hrvatskog vatrogastva, kroz prikaz tehničkog razvoja oprema i napredovanja same vatrogasne organizacije. Uz očuvanje vatrogasne baštine i stalno prikupljanje novih muzejskih eksponata, cilj je prezentirati vatrogasnu povijest kroz stalne i povremene izložbe, tiskanje prigodnih izdanja, edukaciju posjetitelja, te postaviti Muzej hrvatskog vatrogastva kao svojevrsni centar za proučavanje hrvatske vatrogasne povijesti. 

Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu broji 150 članova, a osnovano je daleke 1864. godine. Dobrovoljno vatrogasno društvo Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu osim stručnog rada na suzbijanju požara, otklanjanju posljedica elementarnih i drugih nepogoda, rada s mladim vatrogascima, sudjeluje i na natjecanjima, djeluje na vatrogasnoj preventivi i vatrogasnom prosvjećivanju građana Varaždina i Županije što je vidljivo iz sačuvanih dokumenata i istražene građe.Svečanosti će uz župana Varaždinske županije Radimira Čačića prisustvovati i  počasni članovi ovoga društva, bivši Predsjednici Republike Hrvatske Stjepan Mesić i prof.dr.sc.Ivo Josipović, kao i bivši hrvatski premijer Franjo Gregurić.

 

 

foto: DVZ, Muzej vatrogastva

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.