Predsjednica sudjelovala u obilježavanju Dana Grada Vukovara

Predsjednica sudjelovala u obilježavanju Dana Grada Vukovara

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara, koja je održana u prigodi Dana Grada i spomendana njegovih zaštitnika, apostola Svetih Filipa i Jakova.

U prigodnom obraćanju Predsjednica je kazala kako Vukovar na osobit način zrcali povijest Hrvatske 20. stoljeća te je stojeći hrabro na braniku svoje Hrvatske, postao i zauvijek ostao naš grad-heroj. Podsjetila je na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je, došavši „Vlakom slobode“ u Split na rivi upitao narod „Što mi preostaje još da vam obećam?“. „Ljudi su spontano odgovorili 'Vukovar, Vukovar!'. Osjetili su što je najvažnije, a naš Predsjednik osjećao je bilo naroda, ispunivši i to obećanje“, navela je Predsjednica i dodala kako u tom uzviku nije bila samo želja za ostvarenjem potpune teritorijalne cjelovitosti nego i poziv na obnovu i stvaranje bolje, snažnije i u svemu uspješne Hrvatske.

Izrazivši uvjerenje da za bolju Hrvatsku nema boljeg mjesta od Vukovara, Predsjednica je istaknula kako je ta ambicija snažno povezana s pomirenjem i suživotom između hrvatskoga naroda i srpske nacionalne manjine, kao i sa zajedništvom svih građana Grada. Zaključila je kako Vukovarke i Vukovarci, a posebice mladi zaslužuju nove iskorake te imaju pravo na budućnost, koja neće doći sama od sebe već je treba osvajati zajedničkim učenjem, radom i životom.

U nastavku boravka u Vukovaru, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se u Muzeju grada Vukovara s mladim Vukovarcima koji su iznijeli svoja iskustva i mišljenja o tome što bi trebalo učiniti da život u Vukovaru bude bolji te kako gledaju na budućnost svojega grada. Osim predstavnika Savjeta mladih Grada Vukovara susretu su nazočili i članovi Mirovne grupe mladih „Dunav“ te učenici Gimnazije Vukovar– Škole ambasadora EU parlamenta.

„U kratko vrijeme koliko smo razgovarali čula sam želje mladih, njihove ambicije i namjere da ostanu u Vukovaru. Nadam se da ćemo nastaviti taj dijalog kako bi od mladih dobili što više ideja o tome kako im olakšati ne samo da ostanu u Vukovaru, nego i da se nakon iskustva koje steknu vani, bilo da je riječ o školovanju ili zaposlenju, vrate u Vukovar i nastave dalje graditi grad koji je ne samo simbol hrvatske slobode već feniks koji je izašao iz pepela, grad koji može puno bolje i puno više“, kazala je nakon susreta s mladima predsjednica Grabar-Kitarović.

Ocijenila je kako su neki zadovoljni životom i perspektivom u Vukovaru, u nekim strukama je posao lakše pronaći nego u drugima „… a za one koji ne mogu naći zaposlenje u Hrvatskoj nadam se da će se nakon nekoliko godina rada vani vratiti i naći zaposlenje, da ćemo u međuvremenu naše tržište rada prilagođavati potrebama 21. stoljeća“.

Predsjednica Republike zatim je u Poslovnoj zoni Vukovar obišla perspektivne vukovarske tvrtke – dentalni laboratorij „Marident“, tvrtku za projektiranje brodova „Itech“, brzo rastuću IT tvrtku „Code Consulting“ kao i „Vukovarsku pivovaru“ te se zadržala u kraćem razgovoru s poslovodstvom tvrtki i radnicima.

Na kraju boravka u Vukovaru predsjednica Grabar-Kitarović nazočila je programu svečanog otvorenja 2. festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija "SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ".

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.