Obilježavanje 180. godišnjice Pivovare Daruvar

Obilježavanje 180. godišnjice Pivovare Daruvar

Najstarija u Hrvatskoj Pivovara Daruvar uskoro će obilježiti 180 godina, a 17. i 18. svibnja u Daruvaru će se održati Dani piva. Godine 1840. godine, osnovana na imanju grofa Antuna Jankovića u središtu Daruvara. Pivovara djeluje do danas na istom mjestu s neprekinutom tradicijom proizvodnje i jedna je od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja još proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se to pivo počelo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika u daruvarski kraj. Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.Od tad pa do danas u svakoj čaši tog piva krije se duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorkotrpki doživljaj koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.Staročeško pivo svijetlo lager, crveno i bock je prepoznatljivo i po tome što se toči isključivo u smeđe boce jer boca takve boje čuva pivo od utjecaja svjetlosti na miris i okus piva.S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara godišnje Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj. Osim svog najpoznatijeg lager piva Staročeško od 2014. godine Pivovara je počela proizvoditi i craft pivo 5th Element.

Posljednjih godina na hrvatskom tržištu sve se više traže craft piva. Malih craft pivovara je 70 s tržišnim udjelom od 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status, punog su okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara.

5th Element, craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše Marića. To je linija piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu jer u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se ljubav što je po Mariću peti element! Liniju predstavlja nekoliko raznovrsnih craft piva: Aba, Lela, IIpa, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

U Daruvaru gradu piva zajedno s Gradom i Turističkom zajednicom, Pivovara Daruvar jednom godišnje organizira Dane piva u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara. Događaj predstavlja jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati 40-tak craftera iz cijele Hrvatske a posjetitelji će moći kušati više od 70 različitih craft piva.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.