Nakon Drugog svjetskog rata, Europska unija osigurala mir i prosperitet našem kontinentu

EU

Nakon Drugog svjetskog rata, Europska unija osigurala  je mir i prosperitet našem kontinentu.Prije 74 godine, na današnji dan završen je Drugi svjetski rat, najstrašniji ratni sukob u povijesti čovječanstva, u kojemu su milijuni nevinih ljudi izgubili živote i proživjeli neviđene strahote te pretrpjeli golema razaranja. Završetak rata označio je i kraj Holokausta, najmračnijeg razdoblja u ljudskoj povijesti, te oslobođenje brojnih zatočenika u logorima diljem Europe.

Iz zgarišta Drugog svjetskog rata Europa je u poratnim godinama krenula na put ujedinjenja, najprije uspostavom Europske zajednice za ugljen i čelik 1951. godine, a potom i uspostavom Europske ekonomske zajednice 1957. godine, preteče današnje Europske unije, koja je osigurala pomirenje i prosperitet europskih naroda, a danas je predvodnik demokracije, globalna sila i drugo svjetsko gospodarstvo. 
Danas, Hrvatska je dio ujedinjene i demokratske Europe, sazdane na zaštiti ljudskih prava, odbacivanju svakog oblika netolerancije, ekstremizma i diskriminacije. Europski projekt predstavlja suštu suprotnost totalitarnim i autoritarnim režimima iz Drugog svjetskog rata,  razdoblja u kojemu je Europa, u međusobnim sukobima, bila najslabija u povijesti. 
S posebnim se pijetetom sjećamo brojnih hrvatskih antifašista koji su pridonijeli pobjedi nad nacizmom i fašizmom u Drugom svjetskom ratu, kraju rata u Europi te Hrvatsku svrstali na stranu pobjednika. 
Odajemo također počast brojnim žrtvama – civilima, sudionicima oslobodilačkih pokreta i zarobljenicima koncentracijskih logora. Osuđujemo i sve zločine poraća u kojima su stradale brojne nevine hrvatske žrtve u vremenu komunističke Jugoslavije. 
Tek je uspostavom neovisne i slobodne Hrvatske 1991., naša domovina postala dio demokratske Europe, što je dodatno učvršćeno nakon njenog pristupanja Europskoj uniji. Kao članica Europske unije, Hrvatska danas s punim pouzdanjem, između ostalog i novim kurikulumom povijesti, gradi društvo uključivosti, tolerancije i dijaloga, koje njeguje kulturu sjećanja na sve nevine žrtve rata i totalitarnih režima. 
Ujedinjena Europa naša je sadašnjost i budućnost, a očuvanje univerzalnih vrednota mira, slobode i zaštite ljudskih prava trajno opredjeljenje te zadaća svih budućih naraštaja - priopćeno je iz Vlade RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.