Središnja komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije uz jake snage sigurnosti

bleioburg

U Bleiburgu je održana komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije. Komemoracija koju organizira Počasni bleiburški vod održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Misu je predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže.Na Bleiburško polje došlo je oko 15.000 ljudi, prema procjeni najviše iz Hrvatske. Došli su i iz BiH, Njemačke, Austrije i Švicarske. Skup je osiguravalo oko 450 policajaca. Prvi put ove godine, otkada je Sabor pokrovitelj komemoracije, na Bleiburg nije došao nitko od troje najviših hrvatskih dužnosnika. Predsjednica države poslala je izaslanicu, a u ime Vlade tu su ministri Tomo Medved i Lovro Kuščević.Gordan Jandroković tamo je bio u četvrtak i poručio da neće doći kako bi se izbjegla politizacija ovoga skupa.Jedan od razloga zašto je toliko puno policije je i što su Austrijanci sve glasniji u svojim zahtjevima da se zabrani ovaj skup. Tako se blizu Bleiburškog polja, u središtu Bleiburga i na željezničkoj postaji održavaju dva prosvjedna skupa koja su organizirali antifašisti iz Austrije, a došli su i njihovi pobornici iz Hrvatske i Slovenije. Njihova je poruka jedinstvena - žao im je svih nevinih žrtava koje su stradale, ali za njih je komemoracija u Bleiburgu samo skup koji slavi fašizam.

Na komemoraciji na Bleiburškom polju ove godine osim svete mise, nIje bilo političkih govora. Biskupijski administrator u Klagenfurtu Engelbert Guggenberger ove je godine odbio izdati suglasnost da jedan od hrvatskih biskupa predvodi svetu misu, a mjerodavne kotarske vlasti u Voelkermarktu su bleiburšku komemoraciju okarakterizirale kao javni skup. Program komemoracije počeo je u 11 sati molitvom kod Hrvatskoga groba na mjesnom groblju u Unterloibachu, nakon čega je krenula procesija prema Bleiburškom polju.

 Početak službenog dijela komemoracije na Bleiburškom polju bio je u 12 sati sa svetom misom, a u 13,35 sati počela je molitva za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijedi i polaganje vijenaca. Program je bez incidenta završio oko 14 sati odjavnom riječi glasnogovornika Počasnoga bleiburškog voda velečasnog Ante Kutleše.

FOTO: HRT

OPŠIRNIJE: https://vijesti.hrt.hr/513830/komemoracija-u-bleiburgu-2

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.