Plenković: Današnji dan bio je slijed želja hrvatskog naroda i realizacija političke volje prvog hrvatskog predsjednika

dan državnosti

"Današnji dan bio je preduvjet međunarodnog priznanja. Bio je slijed želja hrvatskoga naroda vrlo jasno artikuliranog na referendumu koji je održan u svibnju 1991. godine", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon polaganja zajedničkog vijenca s predsjednicom Republike i predsjednikom Hrvatskog sabora kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika na Gradskom groblju Mirogoj."Dosad smo realizirali sve nacionalne zadaće: demokraciju, slobodu, vladavinu prava te socijalno-tržišno gospodarstvo," rekao je Plenković u izjavi medijima. 

Pravno-ekonomska transformacija 

"Našu pravnu-ekonomsku transformaciju smo doživjeli i ulaskom u Sjevernoatlantski savez i članstvom u Europskoj uniji," rekao je predsjednik Vlade, dodavši da je sada, na pragu 4. desetljeća hrvatske samostalnosti vrijeme da jačamo naše gospodarstvo, socijalnu uključivost, solidarnost, razvoj. "Vrijeme je da lovimo korak s onim europskim zemljama, osobito srednje i jugoistočne Europe koje su imale puno dulji staž u Uniji i nisu imale agresiju kao što smo mi imali tijekom devedesetih i otišli su nekoliko koraka ispred nas," kazao je.Premijer drži da mi taj korak dobro lovimo, što pokazuju i gospodarski rezultati. "U zadnje tri godine prosječne plaće su povećane za više od 700 kuna. To je puno više nego u mandatima tri ranije vlade. Idemo dalje i s fiskalnom konsolidacijom i sa smanjenjem javnog duga i s povećanjem minimalne plaće. S gospodarskim rastom – sve ono što čini kvalitetniji život svih hrvatskih građana," nabrojio je predsjednik hrvatske Vlade.

Šest relevantnih datuma

Upitan o promjeni datuma obilježavanja Dana državnosti, premijer je kazao kako smatra da je bila pogreška vlasti koja je nastupila nakon 2000. da se mijenjaju državni blagdani. "Većina se Hrvata identificirala s 30. svibnja, a moramo voditi računa i o novim generacijama. Ima i praktičnih razloga. Šest je relevantnih datuma u Hrvatskoj, a to su: 15. siječnja – Dan međunarodnog priznanja, ujedno i obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, zatim 30. svibnja, 25. lipnja, 5. kolovoza, 8. listopada i 18. studenog - Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Razmišljamo o tih šest datuma i predložit ćemo jedno novo rješenje koje će biti primjerenije", rekao je Plenković govoreći o datumima državnih blagdana koji se obilježavaju u Hrvatskoj.

Podrška aktualnoj predsjednici

Komentirajući novinske napise o ministru Kuščeviću, predsjednik Vlade kazao je da se njegov krimen svodi na to da u dvije nekretnine nije upisao u katastar. "To jest propust, no ne takvih razmjera da moramo dovoditi u pitanje njegov politički niti ljudski integritet," kazao je premijer.Dodao je da je to slijed dobro usmjerenih napada na ministre. "U zadnje tri godine imali smo slične pritiske na mnoge ministre. On je sada deseti, jubilarni", rekao je.Plenković je rekao da će HDZ na predsjedničkim izborima podržati aktualnu predsjednicu, a da se u demokratskoj državi svi mogu kandidirati, a pobijedit će Kolinda Grabar-Kitarović Upitan o spominjanju njegovog imena kao mogućeg kandidata za europske institucije, predsjednik Vlade kazao je: "Neka spominju, to je dobro za Hrvatsku".

VLADA RH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.