Plenković: Naša djeca moraju znati: Da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila sasvim drugačija

Plenković u Kninu

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković čestitao je Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja" svim braniteljima i njihovim obiteljima, obiteljima umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, te hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ali i svim hrvatskim građanima u zemlji i inozemstvu.
Svima čestitam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnicu vojno-redarstvene operacije "Oluja".
To činim u ime Vlade koja je s Kninom svaki dan i koja je i Kninu i Vukovaru, kao simbolima hrvatske pobjede, od prvoga dana svog mandata posvetila posebnu pozornost. To govori o našem dubokom poštovanju prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i hrvatskim ratnim vojnim invalidima.

"Oluja" - trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo povijest

Sve države svijeta obilježavaju posebne dane u svojoj povijesti kojima slave svoje najveće pobjede, jer su na njima sazdali i narodno zajedništvo, i nacionalni identitet i svoju državnost. U kolektivnoj svijesti svake nacije to su često prekretnički trenuci koji  su promijenili tijek povijesti.
A trenutak koji je nedvojbeno preokrenuo povijest, bio je 5. kolovoza 1995., i bila je Oluja. U bogatoj povijesti, taj datum ima poseban značaj za sve nas.
Tada je hrvatski narod pokazao hrabrost, odlučnost, slogu i snagu. Pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, Franje Tuđmana, oslobodili smo petinu do tada okupiranog hrvatskog teritorija i svijetu poručili  da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini.
Hrvatski stijeg na vrhu kninske tvrđave, svijetu je odvažno poručio: Prvo, da kolijevka hrvatske države, drevni Knin, prijestolnica Kralja Zvonimira i Petra Svačića, zauvijek ostaje hrvatski. I drugo, da je time konačno, snagom tek izgrađene hrvatske vojske i zajedništvom čitavog naroda, završeno povijesno djelo stvaranja neovisne i suverene hrvatske države.
Stoga, Dan hrvatske pobjede s ponosom i zahvalnošću slavimo, i uvijek ćemo ga slaviti, jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam ni jedan cilj nije nedostižan. Jer Oluja je bila presudan pothvat  kojim smo osigurali opstojnost hrvatske države i njezinu teritorijalnu cjelovitost za buduće naraštaje.
Jer Oluja je bila legitiman odgovor okupatoru i ključna bitka kojom je zadan koban udarac velikosrpskom posezanju za hrvatskom zemljom! Jer Oluja je bila vrhunac svih napora hrvatskog naroda uloženih do konačne pobjede u pravednom i obrambenom Domovinskom ratu.
Zato se danas, i s poštovanjem i s ponosom, sjećamo svih palih hrvatskih heroja na bojištima diljem Hrvatske koji su ostavili svoje živote za najveću pobjedu u hrvatskoj povijesti. Ali i s tugom, jer danas ovdje nisu s nama.

Samo pravda, utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji

Dame i gospodo, danas želim poručiti njihovim najmilijima da nikada nećemo posustati u našim naporima radi ostvarivanja pravde za sve žrtve Domovinskog rata, jer samo pravda, utemeljena na istini može žrtvama dati spokoj koji zaslužuju i zacijeliti rane njihovih obitelji.
Zato neumorno radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih i na tome ćemo raditi do posljednjeg slučaja. To je naša ljudska, moralna i nacionalna dužnost. I zato smo donijeli poseban zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu koji je na snagu stupio 1. kolovoza.

Usto odlučno branimo dostojanstvo hrvatskih branitelja i čuvamo dignitet  Domovinskog rata.Hrvatska povijest i identitet, kao i kultura, vjera i jezik nama su svetinja. Njih baštinimo, njegujemo i neprestano promičemo u domovini, Europi i svijetu.Naša je zadaća te vrijednosti usaditi našoj djeci i mladima da nikada ne zaborave što su Hrvati uspjeli postići svojim zajedništvom devedesetih godina.

Jer naša djeca moraju znati: da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila sasvim drugačija:Ne bi bila cjelovita, ne bi bilo autoceste Zagreb–Split, ne bismo uživali u ljepotama Plitvičkih jezera, a Karlovac i Sisak bili bi ugroženi uz liniju fronte. A članstvo u NATO-u ili Europskoj uniji bio bi tek – daleki san. Oluja je sve to promijenila i za nekoliko mjeseci ponosna će Hrvatska predsjedati Europskom unijom i biti za kormilom zajednice od pola milijarde ljudi.
To je i veliko priznanje svim hrvatskim braniteljima! I zato možemo s ponosom reći, ovdje u Kninu, da to predsjedanje, koje otvara jednu novu stranicu u našoj modernoj povijesti, posvećujemo upravo njima.

Ponosni smo kao Vlada na to što smo učinili

Ponosni smo što smo, kao Vlada, do sada učinili za modernizaciju i opremanje Hrvatske vojske i za dostojanstven život hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja. Hvala ti, Damire, na ustrajnom radu, tvom jedinstvenom entuzijazmu na  razvoju Hrvatske vojske u modernu i uvažavanu oružanu silu!
Hvala ti, Tomo, na trudu kojeg baš svakoga dana, požrtvovno i ljudski, daješ i ulažeš u potporu hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima!
Hvala, Davore, na predanom i stalnom jačanju hrvatske policije koja, uz unutarnju sigurnost, danas ima ključnu zadaću u čuvanju hrvatskih granica!

Vratili smo vojsku među hrvatski narod u Sinj, u Varaždin, u Ploče, u Pulu i u naš herojski  Vukovar! Odlučni smo u nastojanjima da što prije nabavimo višenamjenske borbene avione, kao što i priliči pobjedničkoj vojsci i članici NATO-a. A u tome ćemo uspjeti jer smo odgovorni i do kraja posvećeni zadržavanju te borbene sposobnosti. Ovom prigodom želim još jednom odati počast pripadniku specijalnih snaga Josipu Briškom, koji je ubijen služeći Hrvatskoj u misiji potpore miru u Afganistanu. Hrvatska će ostati oslonac u globalnoj borbi protiv terorizma i zalaganju za mir.Jer iz svog iskustva dobro znamo što je rat i razaranje, a što mir! 

Želimo složnu Hrvatsku bez podjela

U protekla tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi koji vole svoju domovinu!Na današnju obljetnicu usmjereni smo i na budućnost koja nam je pobjedom u Domovinskom ratu osigurana. Usmjereni smo na izgradnju pravednijeg i solidarnog društva, jer želimo složnu Hrvatsku bez podjela.
Usmjereni smo na poboljšanje kvalitete života naših građana, jer želimo prosperitetnu i demografski vitalnu Hrvatsku, bez siromaštva. Usmjereni smo na osnaživanje pravne države jer želimo pravedniju Hrvatsku, bez korupcije i nezakonitosti. Usmjereni smo na izgradnju države koja poštuje našu tradiciju i identitet, a koja ima i političku volju i snagu za puno uključivanje svih svojih manjina i poštivanje njihovih prava u domovini nam Hrvatskoj.Jer, Hrvatsku gradimo za sve koji u njoj žive i koji poštuju svoju domovinu!

Odužimo se hrvatskim braniteljima, budimo sretni u slobodnoj zemlji koju imamo

Danas, naša sloga i domoljublje počinju brigom i solidarnošću prema onima koji su najugroženiji. I zato rasterećujemo naše građane, a istodobno podižemo plaće, mirovine i naknade.Domoljublje danas znači i zalagati se za jačanje hrvatskog identiteta kod mladih i djece, a prije svega stvarati preduvjete za njihov dostojanstven život u domovini – uz kvalitetnije obrazovanje i dobro plaćena radna mjesta.
Domoljublje znači i jačanje položaja Hrvatske u Europi i svijetu.Nekada je na tome radilo jedino naše iseljeništvo, čiji doprinos cijenimo, a danas je to zadaća svih nas i svih institucija hrvatske države. I upravo zato, što smo tu zadaću shvatili kao vraćanje duga onima koji su Hrvatsku stvorili, njen međunarodni položaj nikada nije bio snažniji!Danas smo ispunjeni ponosom kada naša djeca i mladi vijore hrvatsku zastavu slaveći razne uspjehe diljem svijeta, od znanstvenih olimpijada, međunarodnih natjecanja do sportskih terena. Poput Oluje, sve te pobjede Hrvatsku čine uspješnom i prepoznatljivom!

Zato, probudimo samopouzdanje kojim smo tada svladali prepreke koje su nam se činile nepremostive i nadahnuti tom snagom i vjerom u svoje sposobnosti, s optimizmom gledajmo na budućnost. U posljednja tri desetljeća pokazali smo da smo zemlja radišnih, ustrajnih i uspješnih ljudi, a danas, dragi prijatelji, odužimo se hrvatskim braniteljima, budimo sretni u slobodnoj zemlji koju imamo.
Živjela nam uvijek vječna i jedina Hrvatska. Hvala vam!

 

IZVOR: PVRH

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.