Medicinski tim u Brnu donio na svijet zdravu djevojčicu iako je majka preminula 117 dana prije termina poroda

TRUDNOĆA, ČUDO

Nevjerojatan slučaj dogodio se u sveučilišnoj bolnici Brno u Češkoj. Liječnici su na svijet donijeli dijete čija je majka doživjela moždanu smrt 117 dana prije porođaja. Majka je nakon carskog reza isključena s aparata.

Prije četiri mjeseca trudnica u Češkoj doživjela je moždani udar. Šanse da prežive ona i fetus bile su gotovo nikakve. No liječnici su unatoč moždanoj smrti majke uspjeli privesti trudnoću kraju, 15. kolovoza na svijet je stigla zdrava djevojčica teška 2, 13 kilograma i dugačka 42 centimetra. - Kapa dolje našim kolegama anesteziolozima koji su savršeno osigurali i pripremili pacijenta te stvorili idealne uvjete za operaciju, komentirao je Lukas Hurban, ginekolog i opstetričar Sveučilišne bolnice Brno.
Moždana smrt majke proglašena je netom nakon što je dovezena u bolnicu. Odmah je započela borba za fetus, 27-godišnja žena stavljena je na aparate i redovito su joj pomicali noge kako bi simulirali hodanje i osigurali bolji razvoj ploda. Liječnici kažu da uspješan porođaj ne bi bio moguć bez potpore obitelji. 
- Razvoj trudnoće pokazao je da fetus dobro napreduje i da se fizički razvija. Nismo uočili probleme u razvoju i to se moglo nastaviti. Naša je namjera bila prijeći prag od 28 tjedana, ili još bolje 32 ili 34 tjedna kada je dišni sustav dobro razvijen i fetus može samostalno disati nakon porođaja, kazao je Pavel Ventruba, šef ginekologije i opstetricije Sveučilišne bolnice Brno.

AUTOR: Ana Anzulović HRT

https://vijesti.hrt.hr/539072/medicinsko-cudo-u-ceskoj

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.