Spomenik domovini u Zagrebu mjesto za iskazivanje počasti svima koji su utkali svoju žrtvu za samostalnu Hrvatsku

spomenik

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na obilježavanju početka radova na izgradnji Spomenika domovine u Zagrebu. Uz predsjednika Vlade svečanosti su nazočili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Plenković: Sinteza identiteta i povijesti
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku je izrazio zadovoljstvo početkom radova na Spomeniku domovini te čestitao gradonačelniku Milanu Bandiću i njegovim suradnicima na inicijativi, a profesoru Nenadu Fabijaniću i suradnicima na izradi projekta. Istaknuo je da je lokacija Spomenika idealna, ne samo zato što je blizu gradske uprave i Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, kao i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, koja će biti dovršena krajem godine, kako bi mogla biti središte aktivnosti za predsjedanje Vijećem Europske unije, već i zato što je uz spomenik Franji Tuđmanu, prvom hrvatskom predsjedniku. 
Plenković je poručio da će Spomenik domovini biti sinteza identiteta i povijesti te mjesto na kojem će se davati počast svima onima koji su utkali na različite načine svoj doprinos Hrvatskoj. Zaključio je da će Spomenik domovini postati jedno od sjajnih obilježja Grada Zagreba.Autor spomenika je Nenad Fabijanić čije je rješenje dobilo prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata. 
 
Bandić: Inspiracija kako stvarati za sljedeće generacije
 
,,Ovo će biti spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji. Bit će ovo nova gradska vrata. Spomenik je ovo koji će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, tradicije, običaje i kulturu, poticat će emocije i sjećati na čast ratnika i žrtvu koju smo morali podnijeti kako bismo imali samostalnu i suverenu Hrvatsku. Svrha spomenika je predstavljanje naše povijesti koje se svi trebamo sjećati'', rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na otvaranju te naglasio da će spomenik biti inspiracija kako čuvati i stvarati za sljedeće generacije.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.