Problemi varaždinskog Bronxa: sam svoj majstor

Problemi varaždinskog Bronxa: sam svoj majstor

Desetak stanara jedne varaždinske četvrti apelira na gradsku vlast da im se četvrt obnovi i uredi. Riječ je o četvrti kolokvijalnog naziva Bronx, smještenoj na jugozapadnom dijelu grada.

Stanari traže obnovu dječjeg igrališta, parka, uvođenje reda u parkiranje, ali i zaključavanje kontejnera za smeće. Vodeći ljudi grada obećaju da će se vizura Bronxa uskoro promijeniti. No dvoje umirovljenika ne vjeruje obećanjima pa su sami obojili svoju oronulu stambenu zgradu.

Tako nema samo New York - i Varaždin ima svoj Bronx. Četvrt je to od nekoliko tisuća stanovnika. Stanovnica Božena Balajić prisjeća se kako je Bronx izgledao prije 30 godina. 

- Izgledao je šugavo, bilo je sve razrovano, kad smo mi doselili. Nije bilo asfalta, ničega. Onda smo se mi doselili, imali smo novo igralište, objasnila je.

No to igralište danas nije novo. Staro, smatraju, ruglo je baroknoga grada. Pa apeliraju na Grad da se Bronx - obnovi.

- Imam malo dijete pa apeliram da nam se igralište uredi s obzirom da su sprave u lošem stanju i imamo problem parkinga. Znam da ovo nije privatan parking, ali pogotovo kad su utakmice vikendom, nemamo se gdje parkirati, rekla je Marina Kezić Mekota.

Prvi čovjek grada obećao je da će se Bronx urediti uskoro.

- Bili smo ovdje, razgovarali s građanima i rekli da će se ono malo obnoviti. Idemo tu i u Grabanicama s novim igralištem, obećao je gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

Stanari traže od grada da se ograde kontejneri za otpad. Ovdje se zaključavaju, no već su lokot i lanac tri puta ukradeni.

Gradonačelnik spremno dogovara.

- Na Gradskom vijeću odlučili su da se mogu postavljati ograde oko samih lokacija na kojima se nalaze kontejneri, rekao je.

A obećanjima nisu vjerovali umirovljenici - Stanko Golubić i Vezira Vlašić. Iako su tražili pomoć, na kraju su sami obojali sedamstotinjak četvornih metara fasade na svojoj zgradi.

- Zvali smo majstora da nam napravi predračun, rekao je 22.000 kuna. Mi smo umirovljenici, nemamo od kuda to skupiti, nemamo pričuve, kad smo četiri stanara. Onda smo godinu dana skupljali i skupili 4000 kuna. Boju i valjke smo platili 3500 kuna, rekla je Vezira Vlašić.

Pa u šali zaključuju: najbolje se u Bronxu pouzdati u onu - "sam svoj majstor". Jer su obećanja često - pusta radovanja. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.