Tradicija je IN! – Beč otvara svečanu balsku sezonu

BAL VIJEĆA

Tradicija je IN! – Beč otvara svečanu balsku sezonu - od popularnosti raskošnih bečkih balova profitirat će i gradski obrtnici.

Kada pomislimo na zimsko doba u austrijskoj metropoli, na um nam prvo padne poznati bečki Advent. No ovaj grad ima i svoje posebno „peto godišnje doba“ – tradicionalnu sezonu svečanih balova. Od 15. studenog 2019. do 25. veljače 2020. održat će se preko 450 raskošnih bečkih balova kojima će prodefilirati oko 520.000 uzvanika – čak 5.000 više nego prošle godine. Procjenjuje se da će najviše plesačica i plesača privući „Bal pekara i slastičara“, „Bal bečkih vlasnika kavana“ i „Bal cvijeća“ koji svake godine oduševljava svojim šarolikim cvjetnim bogatstvom. 

Vjerni posjetitelji ovih manifestacija oduvijek su gajili veliku ljubav prema bečkim balovima, a interes za njih neprestano raste. Iako je ovogodišnja balska sezona osam dana kraća nego lani, nimalo neće zaostajati po svojoj raskoši. Tako će gosti za svoj svečani nastup ukupno izdvojiti čak 151 milijun eura odnosno pojedinačno u prosjeku 290 eura. Oko 180 eura stajat će ih ulaznice i rezervacija stola, dok će ostatak utrošiti na frizuru, šminku, garderobu, cipele, modne dodatke, pa čak i plesne tečajeve. To je sjajna vijest za bečke obrtnike koji će od ovih svečanih priprema ostvariti značajne prihode. Naravno, da bi posjetiteljice uistinu zablistale na plesnom podiju, potreban im je i skupocjen nakit koji će moći kupiti u brojnim bečkim zlatarnicama. 

Bečki balovi uz svoje redovne posjetitelje posljednjih godina privlače i sve mlađu publiku, što za organizatore donosi i nove izazove. Tako se u tradicionalnom ambijentu i klasičnoj estetici palače „Hofburg“ ili gradske vijećnice sve češće mogu vidjeti elementi poput svjetlosnih projekcija i videozidova. Ovaj moderni pristup odražava se i na outfite posjetitelja pa su ove godine u modi otkačeni elementi poput jarkih boja i metalik odsjaja, asimetričnih i drapiranih tkanina te ukrasnih perlica i perja. Sve to dokazuje da je tradicija u Beču još uvijek IN! 

Slika 1: © PID - Christian Fürthner

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.