U svjetskom turizmu i u 2020. nastavak pozitivnih trendova

U svjetskom turizmu i u 2020. nastavak pozitivnih trendova

U svjetskom turizmu se i u 2020. godini očekuje nastavak pozitivnih trendova, s rastom međunarodnih putovanja za otprilike 4 posto, pri čemu bi putovanja iz Azije i nadalje najviše rasla, a potom iz Europe i Amerike, najnovije su prognoze analitičke kuće IPK International i svjetske burze ITB Berlin.

"Unatoč političkoj i ekonomskoj nestabilnosti širom svijeta, podaci o namjeravanim putovanjima koje smo prikupili upućuju na pozitivne izglede za 2020. Iz Azije se iznova očekuje najveći porast međunarodnih putovanja, od 5 posto, što je i nešto viši rast od opće prognoze, dok bi iz Europe taj porast mogao biti 3 do 4 posto, a iz Amerike oko 3 posto", ističu iz IPK-a, napominjući da se prognoze temelje na njihovim istraživanjima namjere u idućih godinu dana.

Slični trendovi u globalnom turizmu ostvareni su i u 2019. Iz te kuće tako iznose podatke iz zajedničke analize sa svjetskom turističkom burzom ITB Berlin, koja pokazuje da turizam u svijetu u 2019. raste, iako ne tako snažno kao prije - u prvih osam mjeseci, naime, međunarodna putovanja porasla su po stopi od 3,9 posto, što je za jedan postotni bod manji rast nego u 2018.

Takav globalni rast, po ocjeni istraživača, pokreću Azijci, kojih je 6 posto više putovalo do kraja kolovoza ove godine nego u isto vrijeme 2018., a u tome najveće 'zasluge' imaju kineski turisti, s 9-postotnim rastom putovanja po svijetu.

S druge strane, inozemna putovanja turista iz sjeverne Amerike porasla su nešto iznad prosjeka, za 4,5 posto, dok su putovanja Europljana povećana za 2,5 posto, što je nešto manje nego u 2018., a putovanja turista iz južne Amerike su pala za 3 posto.

Azija u 2019. bilježi i najveći porast broja posjetitelja među svim svjetskim regijama, od 6 posto, a s porastom 'dolaznih' turista od 3,5 posto slijedi ju Europa te Amerika, u koju je došlo 2 posto više turista.

Iznadprosječni porasti gradskog turizma i krstarenja

"Putovanja zbog godišnjih odmora u prvih osam mjeseci 2019. bilo je u svijetu 4 posto više nego u 2018., ali su stagnirala poslovna putovanja, u sklopu kojih imamo trend rasta MICE putovanja  - kongresi, nagradna, poticajna i sl. - od 2 posto uz istodobni pad od 4 posto tradicionalnih poslovnih putovanja", napominje predsjednik uprave IPK International Rolf Freitag.

Podaci IPK-a i ITB Berlina pokazuju da je ove godine za 8 posto u svijetu rastao i segment kratkih gradskih odmora (city break), koja u ukupnim putovanjima sada sudjeluju s oko 30 posto, dok su odmori na suncu i plaži porasli 2 posto, a krstarenja za 6 posto.

Uzimajući u obzir sigurnost u destinacijama, prema istraživanjima IPK iz rujna ove godine, većina svjetskih putnika i ove je godine Izrael, Tursku, Egipat, Jordan i Tunis svrstavala u posebno nesigurna područja, a lošu sliku imaju i SAD, Meksiko, Južna Afrika i Francuska.

Suprotno tome, Skandinavija, Švicarska, Austrija, Irska, Portugal, Australija i Kanada označena su sigurnim odredištima s niskom prijetnjom od terorizma.

(Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.