Predsjednica Republike posthumno odlikovala Johanna Georga Reiβmüllera

Predsjednica Republike posthumno odlikovala Johanna Georga Reiβmüllera

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posthumno je dodijelila odlikovanje Red kneza Branimira s ogrlicom Johannu Georgu Reiβmülleru, izdavaču Frankfurter Allgemeine Zeitunga (FAZ), za osobite zasluge u priznanju hrvatske neovisnosti i promicanje istine o Domovinskom ratu, a u njegovo ime preuzeo ga je jedan od sadašnjih izdavača FAZ-a, Berthold Kohler.

„Ovo priznanje odraz je iskrene i duboke zahvalnosti Republike Hrvatske i mene osobno gospodinu Reiβmülleru koji je svojim dugogodišnjim, krajnje profesionalnim odnosom kao novinar prenosio istinu o odnosima u bivšoj zajedničkoj državi neravnopravnih naroda, o uzrocima raspada te iste države te naposljetku istinu u krvavom ratu i srbijanskoj agresiji na Hrvatsku“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kazala je kako je gospodin Reiβmüller bio prije svega izvrstan novinar te suizdavač novina koje su postavile visok stupanj profesionalnog odnosa prema temama o kojima informiraju i oblikuju javno mišljenje. Ujedno je bio dobro upoznat sa sudbinama zemalja Srednje Europe koje su početkom 90-tih krenule s procesima demokratizacije i ostvarivanja prava na samoodređenje i vlastite države, a svojim je člancima snažno utjecao na tadašnju njemačku vladu koja je priznanjem Republike Hrvatske stvorila osnovu trajnog hrvatsko-njemačkog prijateljstva.

Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je kako danas Hrvatska i Njemačka zajedno s drugim državama članicama grade ujedinjenu i slobodnu Europu te izrazila uvjerenje kako bi dr. Reiβmüller bio zadovoljan vidjeti onu istu, napaćenu i ratom porušenu Hrvatsku izdignutu iz pepela, za koju se tako srčano i istinoljubivo zalagao, i koja za mjesec dana počinje predsjedati Vijećem Europske unije.

Dodala je kako je gospodin Reiβmüller preminuo na isti datum kao i predsjednik Tuđman, koji je osobno iskreno cijenio ljude koji su mu pomagali na putu do ostvarenja hrvatskog sna o samostalnosti. U tom smislu, Predsjednica je naglasila kako su odlikovanja Republike Hrvatske izraz zahvalnosti za sve ljude koji su nam bili prijatelji kada nam je najviše trebalo, kada je Hrvatska bila ratno područje puno patnje i razaranja.

„Nisu na našoj strani tada bili neki svjetski književnici i apologeti koji su na svoj način tumačili ratne događaje i opravdavali rat i agresiju, već su istinu o ratu pronosili časni ljudi koji su jasno razlikovali dobro i zlo, a Johann Georg Reiβmüller bio je snažan glas istine koju je širio svojim novinarskim djelovanjem“, zaključila je Predsjednica.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.