Čehok ne može biti svetac, a i nalaz vještačenja skulpture "Crkveni redovi Varaždina" potvrdio da materijal ne odgovara specifikaciji iz ugovora

Čehok ne može biti svetac, a i nalaz vještačenja skulpture "Crkveni redovi Varaždina" potvrdio da materijal ne odgovara specifikaciji iz ugovora

Skulpture „Crkveni redovi Varaždina“, koje su u javnosti izazvale čitav niz polemika, nastavljaju biti temom. Gradska uprava Varaždina pokrenula je postupak utvrđivanja (vještačenja) materijala od kojih je sama skulptura izrađena. Danas, 12. listopada 2021. Uprava je primila nalaz kojim su potvrđene sumnje kako skulpture nisu izrađene od materijala navedenog u troškovniku koji je bio sastavni dio ugovora, čime tema skulpture "Crkveni redovi" dobiva nove konotacije za odluku Grada o njima (i akterima). Skulptura je u međuvremenu trebala ići na doradu, jer jedan od redovnike previše liči na bivšeg gradobačelnika. Evo kako je sve krenulo.

 Čehok ne može biti svetac

U svibnju ove godine bivši gradonačelnik Ivan Čehok obznanio je  da će skulptura koja prikazuje redovničke zajednice, autora akademskog kipara Nikole Šanjeka biti u parku pape Ivana Pavla II. kod groblja. Obrazložio je to riječima da je veliki značaj redovnika i redovnica za Varaždin. Redovnici i redovnice su u Varaždinu otvarali škole, bolnice, ljekarne te sudjelovali u izgradnji Varaždina kakav je danas. Želja nam je bila da odamo počast tradiciji i značaju redovništa za Varaždin i u Varaždinu - rekao je Čehok prilikom primanja kapucina fra Mirka Kemiveša, župnika župe Sv. Vida, i Anđelka Košćaka, biskupijskog povjerenika za kulturnu baštinu Varaždinske biskupije.

Skulptura je figuralna i prikazuje tri redovnika u habitima, glave su im prekrivene, no prvi od redovnika koji u rukama drži knjigu po izgledu neodoljivo podsjeća na bivšeg gradonačelnika, sličnost je prevelika da bi se ovo moglo nazvati slučajnošću smatraju Varaždinci, a u međuvremenu je zaključeno da skulptura mora na doradu jer ne obuhvaća ni sve redove.

Ovo je već treći puta da se lik Ivana Čehoka upisuje u trajnu memoriju grada. Prije toga njegov se lik našao u promotivnom gradskom filmu 'Škrinjica', kao i na zastoru Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Ovom prigodom, ako je imalo sam tome pridonio, to je pretjerivanje bez presedana. Šteta što je kolateralna žrtva umjetnik, osobito u ovo vrijeme kada umjetnicima i umjetnosti ni općenito ne cvjetaju ruže.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.