Mračna kolonijalna prošlost Belgije: Kontroverzni afrički muzej ponovno otvara svoja vrata

Mračna kolonijalna prošlost Belgije: Kontroverzni afrički muzej ponovno otvara svoja vrata

Belgijski muzej čija se zbirka sastoji od predmeta opljačkanih s afričkog kontinenta tijekom kolonijalne ere ponovno je otvoren za javnost, a njegovi kustosi se nadaju da će se institucija uspjeti otresti statusa kolonijalnog relikvija. Muzej, smješten u palači Tervuren u blizini Bruxellesa, osnovan je po nalogu kralja Leopolda II. u svrhu očuvanja predmeta stečenih u Slobodnoj Državi Kongo. Bila je to takozvana privatna kolonija Leopold na području današnje Demokratske Republike Kongo, Ruande i Burundija, koja je postojala između 1885. i 1908. 

Afrički muzej, koji se nalazi u palači Tervuren u blizini Bruxellesa, u prošlosti se suočavao s kritikama zbog svog nekritičkog prikazivanja ponekad brutalne kolonijalne prošlosti Belgije. U subotu je ponovno otvorio svoja vrata nakon petogodišnje obnove. Muzej je osnovan naredbom kralja Leopolda II. u svrhu očuvanja predmeta stečenih u Slobodnoj Državi Kongo. Bila je to takozvana privatna kolonija Leopold na području današnje Demokratske Republike Kongo, Ruande i Burundija, koja je postojala između 1885. i 1908. godine.

Šutnja o posljedicama bezobzirne pohlepe

Leopoldova vladavina bila je obilježena neobuzdanom eksploatacijom, s gotovo deset milijuna ljudi koji su umrli od iscrpljenosti zbog pretjeranog rada, nasilja ili bolesti. Zapravo, mnogi Belgijanci danas su prilično neupućeni u ovu tamnu stranu povijesti svoje zemlje. Na plaži belgijskog grada Ostendea još uvijek stoji spomenik posvećen Leopoldu iz 1931. godine. Kralj je okružen zahvalnim Kongoancima, a spomenik je popraćen natpisom: "Kongoanci iskazuju svoju zahvalnost Leopoldu II. što ih je oslobodio arapskog ropstva. "

Muzej je ponovno otvoren u prilično nepovoljnom trenutku jer se nedavno ponovno otvorila rasprava o tome trebaju li europske zemlje vratiti predmete stečene u bivšim kolonijama u zemlje porijekla. Prošlog mjeseca francuski predsjednik Emmanuel Macron složio se da bi europski muzeji u načelu trebali vratiti afričko blago. Međutim, neki europski stručnjaci izrazili su zabrinutost da neke afričke zemlje, koje traže povrat oduzetih predmeta, nemaju uvjete za njihovo pravilno skladištenje. 

Nakon obnove, moderan pogled na Afriku?

 Afrički muzej u Tervurenu ima površinu od 11.000 četvornih metara nakon obnove koja je koštala više od 65 milijuna eura. Među ostalim, uključuje sobe posvećene kolonijalnoj povijesti Konga koji je do 1960. bio pod belgijskom vlašću.

Ravnatelj belgijskog Afričkog muzeja, Guido Gryseels , rekao je da može razumjeti pozive da se predmeti vrate na afričko tlo. "Razumljivo, radi se o njihovoj povijesti, radi se o njihovoj kulturi, radi se o njihovom identitetu. Spremni smo razmotriti zahtjeve za restitucijom, ali još uvijek treba voditi dosta rasprava o nizu pitanja", rekao je Gryseels. Dodao je da obnova muzeja znači i da on sada predstavlja moderan pogled na Afriku.

Kustos muzeja Bambi Ceuppens također je pohvalio novi imidž muzeja rekavši da stalna zbirka više nije " Izložba mrtvih predmeta u Africi bez povijesti i bez ljudskih bića ". / rtvslo

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.