Američki nosač aviona USS George H.W. Bush uplovio u Split

Američki nosač aviona USS George H.W. Bush uplovio u Split

U Split je jutros uplovio jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu američki nosač aviona na nuklearni pogon "USS George H.W. Bush". 

Nosač aviona USS George H.W. Bush (CVN-77) na nuklearni pogon, Ratne mornarice SAD-am dugačak je 333 metra te može nositi 90 aviona i helikoptera. Riječ je o jednom od najmlađih američkih nosača aviona. Brod izgrađen 2009. može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. Na brodu se može smjestiti čak 3.532 članova posade. Ovo je drugi dolazak američkog nosača aviona klase NIMITZ ove godine u Dalmaciju. U veljači je u posjetu Hrvatskoj bio "Harry S. Truman."

Nosač aviona "George Bush" u bračkom kanalu bit će usidren do utorka.

Nosač aviona USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom "Neptune Strike 2022." u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe uplovili su u akvatorij Splita.

Matična luka broda USS George H. W. Bush je mornarička baza u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Prije tjedna dana dopuštenje za uplovljavanje broda američkoga ratnog nuklearnog broda USS "George H. W. Bush" na nuklearni pogon dala je Vlada. Riječ je o rutinskom posjetu broda koji je u sastavu ratne mornarice SAD-a. U skladu s Pomorskim zakonikom, ovo je odobrenje u nadležnosti Vlade.

- Svaki dan sam ovdje, gledam ovaj brod, imam vrhunsku opremu koju mi ne možemo dostići, rekao je jedan od kupača.

- To je kapitalni ratni stroj, 90 i nešto borbenih aviona, rekao je drugi građanin.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/uss-george-hw-bush-uplovio-u-split-10420083

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.