Sljedeće nedjelje počinje zimsko računanje vremena - u 3 sata kazaljke pomičemo sat unatrag

SAT

Ove nedjelje, 28. listopada, u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena. Kazaljke se pomiču za jedan sat unatrag čime otpočinje zimsko računanje vremena ili vrijeme kakvo smo imali prije odluke o pomicanju sata. Ljetno računanje vremena ove je godine otpočeko 25. ožujka, a 28. listopada kazaljke se ponovno pomiču unatrag tako da ćemo ih točno u tri sata u noći vratiti na dva sata u noći i tako će službeno započeti zimsko računanje vremena koje će trajati do 31. ožujka 2019.

Ljetno-zimsko pomicanje kazaljki sata ukida se od sljedeće godine, tako da će se posljednji put kazaljke pomaknuti 2019. godine, ili u ožujku ili u listopadu, ovisno o tome odlučimo li se za zimsko ili ljetno računanje vremena.

Naime, Europska komisija  usvojila je prijedlog za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u Europskoj uniji u 2019. godini  te dala mogućnot državama članicama da se izjasne žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. Zemlje članice  EU  odlučit će hoće li prijeći na tzv. ljetno vrijeme cijele godine ili će se vratiti na ono kakvo je bilo prije uvođenja ljetnog računanja vremena (tzv. zimsko vrijeme).

U anketi Europske komisije provedenoj od srpnja do kolovozasudjelovalo je 4,6 milijuna ljudi i većina je protiv pomicanja kazaljki sata. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.