Kvaliteta vode na više od 85% europskih kupališta ocijenjena je izvrsnom

Water Quality

Prema posljednjem godišnjem izvješću o praćenju kvalitete vode za kupanje u Europi više od 85 % ispitanih europskih kupališta zadovoljilo je stroge standarde EU-a i dobilo ocjenu „izvrstan” za čistoću vode. Danas objavljeni rezultati dobar su pokazatelj gdje se ovog ljeta može pronaći najbolja voda za kupanje.

Čak 95,4 % od 21 831 kupališta u 28 država članica EU-a obuhvaćenih praćenjem ispunilo je minimalne zahtjeve za kvalitetu u skladu s propisima EU-a, kako se navodi u ovogodišnjem izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš (EEA). U izvješće je uključeno i 300 kupališta u Albaniji i Švicarskoj.

Broj kupališta koja su zadovoljila najstrože standarde kvalitete i dobila ocjenu „izvrstan” lagano je porastao, s 85,0 % u 2017. na 85,1 % prošle godine. Uzmu li se u obzir i kupališta koja su zadovoljila minimalne uvjete za ocjenu „zadovoljavajuće kvalitete”, slika je nešto drugačija. Takvih je kupališta 2017. bilo 96 %, a 2018. nešto manje – 95,4 %. Glavni je uzrok tomu otvaranje novih kupališta, a prema Direktivi o vodi za kupanje razvrstavanje se temelji na podacima za četiri sezone kupanja. Prošle je godine kvaliteta vode u 301 kupalištu (njih 1,3 %) u EU-u, Albaniji i Švicarskoj ocijenjena „lošom”, u odnosu na 1,4 % u 2017.

Karmenu Vella, europski povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo, izjavio je: Jučer smo obilježili Svjetski dan okoliša. Pred nama su brojni izazovi i upravo zato je važno da se prisjetimo uspješnih priča iz Europske unije na temu ekologije. Kvaliteta europskih kupališta jedna je od takvih priča koja je svima bliska. Ispitivanjem, izvješćivanjem, praćenjem i razmjenom stručnog znanja nastojimo poboljšati kvalitetu naših omiljenih kupališta. Novi pregled aktivnosti u području okoliša omogućit će državama članicama da si međusobno pokažu kako najbolje postići i zadržati izvrsne standarde koji su dosegnuti tijekom mojeg mandata. Zahvaljujem Europskoj agenciji za okoliš na pomoći u poboljšanju standarda i redovitom slanju pouzdanih informacija jer ćete na temelju tih informacija lako moći odabrati gdje se kupati ovog ljeta.

Izvršni direktor Europske agencije za okoliš Hans Bruyninckx dodao je: Izvješće potvrđuje da se isplatio trud država članica tijekom više od 40 godina, prvenstveno u području obrade otpadnih voda. Većina Europljana danas uživa u vodi za kupanje izvrsne kvalitete. Ipak, to je tek jedno od glavnih pitanja, uz onečišćenje plastikom i zaštitu života u moru, koja moramo riješiti kako bi naša mora, jezera i rijeke bili zdraviji.

Zahtjevi za vodu za kupanje utvrđeni su Direktivom EU-a o vodi za kupanjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••. Provedbom njezinih odredbi znatno smo poboljšali kvalitetu vode za kupanje u Europi u posljednjih 40 godina. Tom su direktivom uvedeni djelotvorno praćenje i upravljanje, a u kombinaciji s ulaganjima u pročišćavanje komunalnih otpadnih voda došlo je do drastičnog smanjenja količine nepročišćenih ili djelomično pročišćenih otpadnih voda iz kućanstava i industrije koja se ispušta u vodotokove. Lokalna tijela dužna su prikupljati uzorke vode na službenim kupalištima tijekom sezone kupanja. U uzorcima se potom traže dvije vrste bakterija čija prisutnost ukazuje na onečišćenje kojemu su uzrok otpadne vode ili otpad životinjskog podrijetla.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.