Hrvatska pošta izdala je novu prigodnu marku – „PUMed nošnje Mediterana“

Hrvatska pošta izdala je novu prigodnu marku – „PUMed nošnje Mediterana“

Hrvatska pošta pustit će 8. srpnja u optjecaj prigodnu poštansku marku „PUMed – nošnje Mediterana“. Autorica poštanske marke s motivom dječje narodne nošnje s otoka Suska je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 8,60 kuna iznosi 150 000 primjeraka tiskanih u arcima od 16 maraka. Hrvatska pošta izdaje i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Ovo izdanje, kao i ostala izdanja poštanskih maraka, može se kupiti u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, www.epostshop.hr. 

Hrvatski otočić Susak jedan je od najmanjih naseljenih otoka sjevernog Jadrana. Oblikovan je od vapnenačkih stijena prekrivenih slojevima pijeska debelim više metara na kojem dobro uspijeva stara vinova loza. Na Susku se nalazi i jedino istoimeno naselje, a njegovi stanovnici bavili su se ribarstvom, vinogradarstvom i vinarstvom. Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske), specifične običaje i slikovitu nošnju. 

Ženska se nošnja na otoku nosila do polovice 20. stoljeća. Sačuvana novija odjevna varijanta, nazvana „po losinjsku“, zadržala se nakon Drugog svjetskog rata kao svečana nošnja za djevojke i mladenke, a između dvaju svjetskih ratova suknja je skraćena iznad koljena. Nošnja se nosi tijekom blagdana i svečanosti, a odijevaju je odrasli i djeca.

Dječja ženska nošnja istovjetna je onoj za odrasle te njome prevladava ružičasta kao temeljna boja, s mnoštvom ukrasa. Čine ju svilena ružičasta bluzica bogato ukrašena raznobojnim vrpcama, čipkom, metalnim nitima i staklenim kuglicama. Suknja ružičaste boje, zvana kamizot, složena je u sitne nabore, a tri jako uškrobljene podsuknje daju joj širinu. Pregačica, tarvijerslica, od ružičaste svile ukrašena je istovrsnim ukrasom kao i bluza. Odjevnu cjelinu upotpunjuju i čarape ružičaste boje te kožnate cipelice. Muška nošnja otoka Suska rano se počela mijenjati, a čine ju različite vrste bijelih košulja i hlača s prslucima u smeđoj i crnoj boji. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.