Osam prekršaja koji će se od danas strože kažnjavati

Osam prekršaja koji će se od danas strože kažnjavati

Hrvatski sabor usvojio je značajne izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje će stupiti na snagu 1. kolovoza 2019. godine. O novim odredbama Zakona, i među ostalim, strožim mjerama kažnjavanja počinitelja 8 najtežih prekršaja koji uzrokuju najveća i najteža stradavanja u prometu za "Dobro jutro, Hrvatska" govorili su stručnjaci Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa i Georg Davor Lisicin, tajnik Udruge sigurnost u prometu.

 Izmjene su usmjerene prvenstveno na ovih 8 prekršaja:

1. prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h,

2. vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila,

3. namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala,

4. odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere ima li u organizmu alkohola ili droga,

5. vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga,

6. upravljanje vozilom prije stjecanja prava,

7. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

8. upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

- Dakle vidimo, radi se o teškim prekršajima koji se ne rade slučajno, istaknuo je Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa.

Za najteže prekršaje propisano je povećanje novčanih kazni s 5 do 15 tisuća kuna, kako je bilo do sada, na 10 do 20 tisuća kuna te zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova s tri na šest te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

- Ljudima pokušavamo objasniti da ne treba voziti propisno zbog toga da nas policija ne kazni nego da su odredbe Zakona o sigurnosti prometa napisane zbog toga da ih zaštite, poručuje Georg Davor Lisicin, tajnik Udruge sigurnost u prometu.

Od sutra Zakon stupa na snagu i prema najavi odmah se kreće s represivnim postupanjima. Postrožene su i mjere za prekršaje koji se nazivaju "četiri ubojice u prometu".

- Brzina, alkohol, nevezanje pojasa i korištenje mobitela u vožnji, i za pojas i za mobitel smo podignuli kaznu s 500 na 1000 kuna, jer istraživanja su pokazala da se samo 60 posto vozača veže, a obveza je vezati se na svim sjedalima, rekao je Mataija, upozorivši kako "mobitel možemo dovesti u korelaciju s alkoholom, to je ta distrakcija, ne prati se promet i misli odlaze negdje drugdje i reakcije su usporene".

Lisicin iz Udruge sigurnost u prometu pozdravlja izmjene i dopune Zakona, međutim kaže: "mnogo će ovisiti i o efikasnosti pravosuđa kada je u pitanju oduzimanje vozačke dozvole neodgovornim vozačima kojima je evidentirano 12 kaznenih bodova u dvije godine, odnosno 9 bodova za mlade vozače".

Više će biti novčane kazne i za vozače koji sudjeluju i pobjegnu s mjesta nesreće.

- Ako se radi o prometnoj nesreći u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih kazna je dosad bila 3.000 - 7.000 kuna i podiže se na 10.000- 20.000 kuna, idu odmah i 3 prekršajna boda i 12 mjeseci oduzimanja vozačke dozvole. Ako odete s mjesta nesreće s materijalnom štetom kazna je dosad bila 3 000 - 5000 kuna, a sada će biti do 7.000 i ostajete bez vozačke dozvole šest mjeseci, napomenuo je Mataija.

Podiže se i novčana kazna za nekorištenje propisane opreme u određenim vremenskim uvjetima, posebno tijekom zime od 1. studenog do 31. ožujka.

Uz nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donesene zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama, svim sudionicima cestovnog prometa poželjeli su sigurnu, odgovornu i uzornu vožnju.

 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/532006/zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama-izmjene

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.