Zabrana sušenja rublja na otvorenom

Zabrana sušenja rublja na otvorenom

Otoci Šolta i Mljet, Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštele unijeli su u Zakon o komunalnom gospodarstvu odredbu o zabrani tzv. tiramola. Kazna za vješanje rublja ili bilo čega što narušava vanjski izgled zgrade iznosi i do 2 tisuće kuna. Odluka je izazvala brojne reakcije. 

Ti prizori, turistima omiljeni, mogli bi postati prošlost. Od sada u nekim mjestima i gradovima nitko nema pravo iznositi svoje oprano rublje. 

Građani smatraju kako je to tradicija i ne slažu se s odlukama o "zabranjivanju preko noći". Kažu kako im je lijepo vidjeti obješene gaćice, majice i čarape. Samo moraju biti lijepo složeni. Ističu kako ovakve ishitrene odluke služe da bi se prikrili veliki problemi njihovog grada.

U Gradu Kaštelima kažu da je to od njih tražila Europska unija. 

- Dakle, rublje se može vješati na sve tri ostale strane zgrade, a ne na onoj koja je izložena prema javnoprometnoj površini, objašnjava Marija Pelivan, pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Grada Kaštela.

Pelivan kaže da ako ljudi nemaju uvjete, ako nemaju balkone, ako nemaju neku stranu kuće gdje bi mogli vješati svoje rublje, redari ih neće kažnjavati.

S ovom odlukom Mediteran je na gubitku, smatraju mnogi.

- Na kraju više neće biti nikoga osim turista, hotelčića i apartman studija i bit će prazne tiramole koje vole turisti, onda će TZ zajednica nabaviti od vrlo kvalitetne sintetike lažnu robu da bi to bio Split kakav je nekad bio, Renato Baretić, novinar i književnik.  

A možda ipak prije nego što se sklone tiramole s fasada da se donese neki zakon ili propis da se te iste fasade urede, takva odluka svakako bi naše gradove i mjesta učinila ljepšim mjestom za život. 

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/534610/zabrana-susenja-rublja-na-otvorenom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.