Open-air festival Zagreb Classic počinje 20.lipnja i traje do 10. srpnja

OPEN AIR CLASIC

Ovogodišnji, treći po redu, Open-air festival Zagreb Classic počinje sutra  na Trgu kralja Tomislava i traje do 10. srpnja. Festival će na raznim zagrebačkim pozornicama na otvorenom  okupit vodeće hrvatske i strane orkestre, ansamble, dirigente i soliste, a ulaz na sve programe festivala je slobodan.Na Trgu kralja Tomislava  održat će se niz pravih glazbenih poslastica, od mjuzikla "Jalta, Jalta i "Gubec-beg", preko baleta "Gospoda Glembajevi" i "Opere pod zvijezdama", do svjetskih glazbenih zvijezda Juliana Rachlina i Joséa Cure.U sklopu festivala nastupaju Zagrebačka filharmonija, Balet Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH-a i mnogi drugi, a program i ove godine otvaraju ansambli Hrvatske radiotelevizije.

Početak za pamćenje    

Tako već u srijedu, 20. lipnja, s početkom u 20,45 sati, na veliku pozornicu festivala Zagreb Classic stižu Zbor, Tamburaški i Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom mladog češkog maestra Jiříja Rožeňa. Tema programa je ples, a koncertom se obilježava i 100. godišnjica završetka Prvoga svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske Monarhije, zbog čega je program sastavljen od skladatelja iz zemalja koje su nastale nakon propasti toga golemoga carstva - Austrije, Mađarske, Češke, Rumunjske i Hrvatske.Također, u okviru programa bit će I predstavljanje  mladog saksofonista Jana Tominića, ovogodišnjega pobjednika hrvatskog izbora za Euroviziju mladih glazbenika, prestižnoga natjecanja koje se sredinom kolovoza održava u Edinburghu. Ansamblima HRT-a pridružit će se i Zbor Cantores Sancti Marci, dok će tri vokalna solista, Krešimir Špicer, Martina Zadro i Ivana Lazar, u finalu večeri nagraditi publiku najljepšim brojevima iz Straussova "Šišmiša".

Posebno iznenađenje nova je skladba hrvatskoga skladatelja Dubravka Palanovića "Drmeš za tamburaški i simfonijski orkestar", koja će upravo na festivalu Zagreb Classic doživjeti svjetsku premijeru.

Orkestri i znani umjetnici  te opera I balet

U četvrtak, 21. lipnja, na istoj pozornici na Trgu kralja Tomislava nastupa Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Andreasa Marinella s atraktivnim programom "Progressive Deviations: Jazz orkestar HRT-a svira glazbu Franka Zappe". Gosti koncerta su poznati pjevač Ervin Baučić, slovenski violinist Peter Ugrin te cijenjeni bubnjar i udaraljkaš Borna Šercar.Festivalski program nastavlja se u subotu, 23. lipnja, nastupom Simfonijskog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu pod vodstvom dirigenta Filipa Šljivca. Solist je pijanist Vedran Janjanin, a na programu su djela P. I. Čajkovskog i S. Rahmanjinova.

U povodu svečanosti Dana državnosti, u ponedjeljak, 25. lipnja, na Tomislavcu će pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića nastupiti Zagrebačka filharmonija, a u sklopu programa "Opera pod zvijezdama" u srijedu, 27. lipnja, nastupit će Simfonijski orkestar HRT-a. Na pozornici na Trgu kralja Tomislava tako će nastupiti Anamarija Knego Vidović, Marija Kuhar Šoša, Tanja Ruždjak, Nela Šarić, Jelena Kordić, Terezija Kusanović, Helena Lucić Šego i Kora Pavelić.Balet Hrvatskog narodnog kazališta u ponedjeljak, 2. srpnja, izvest će "Gospodu Glembajeve" Miroslava Krleže, pod redateljskom palicom Lea Mujića.

Mjuzikli  Jalta Jalta, Gubec – beg …

U srijedu, 4. srpnja, na pozornicu na Tomislavcu dolazi mjuzikl "Jalta Jalta" autora Milana Grgića i Alfija Kabilja, u izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedije. Orkestrom i zborom Kazališta Komedija će ravnati maestro Krešimir Batinić, a glumačku postavu čine Renata Sabljak, Davor Radić, Damir Poljičak, Dražen Bratulić, Mila Elegović, Adalbert Turner, Denis Grabarić, Adam Končić, Boris Pavlinić, Ranko Tihomirović, Nedim Prohić, Božidar Peričić, Boris Barberić i dr.Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga RH i Šibensko pjevačko društvo Kolo izvest će rock operu "Gubec-beg" u četvrtak, 5. srpnja, a u subotu, 7. srpnja, vodeći svjetski solist na violini i violi Julian Rachlin nastupit će s orkestrom Zagrebačke filharmonije.Tenor José Cura nastupit će s Evelin Novak, sopranisticom koja ima stalni angažman u berlinskoj državnoj operi, posljednje večeri festivala, 10. srpnja, u čast rođendana Nikole Tesle.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.