Dani hrvatskog filma: „Buffet Željezara“ i „Majči“ osvojili Grand Prix

Dani hrvatskog filma: „Buffet Željezara“ i „Majči“ osvojili Grand Prix

Ceremonijom dodjele nagrada u Ljetnom kinu Tuškanac zaključeni 27. Dani hrvatskog filma. Nakon pet dana ove tradicionalne smotre recentnih i klasičnih domaćih filmova svih rodova, stiglo je vrijeme za proglašenje najboljih. Glavni, stručni žiri u sastavu Jasna Nanut, Dragan Ruljančić i Marina Redžepović dodijelio je Grand Prix 27. DHF-a, uz 1000 eura financijske nagrade, dvama filmovima: Buffetu Željezara redatelja Gorana Devića (producent: Hrvoje Osvadić, produkcija: Petnaesta umjetnost) i Majči redatelja Josipa Lukića (producent: Josip Lukić, produkcija: Akademija dramske umjetnosti) uz obrazloženje:

Grand Prix, naravno, odlazi najcjelovitijem djelu ove smotre, a u toj kategoriji, nametnula su se dva filma. Autor jednog je profesor, autor drugog njegov student. U ovom slučaju učenik nije nadmašio učitelja – ne znači da jednog dana neće – ali ga je itekako dosegao, i zato smo odlučili da Veliku nagradu podijele dva filma što će, vjerujemo, i jednom i drugom autoru služiti na čast. Prvi dobitnik Velike nagrade 27. Dana hrvatskog filma je velik, važan, istovremeno potresan i duhovit, majstorski režiran i politički iznimno aktualan film koji predstavlja punokrvan testament hrvatske stvarnosti. To je Buffet Željezara Gorana Devića i producenta Hrvoja Osvadića. Drugi, jednako izniman film, također dobitnik Grand Prixa, je film Majči redatelja i producenta Josipa Lukića, jedinstveno filmsko ostvarenje koje uz iznimno uspio omjer sadržaja i forme, pokazuje i zavidnu filmsku zrelost svih svojih stvaratelja. Riječ je o djelu iznimne emotivne snage i humora, punokrvnom spoju Mediterana i Balkana. Majči dotiče sve ono privatno u što se ne usuđujemo zaviriti, kao i ono javno što stihijski prihvaćamo. Više nego što tematizira nužnost preživljavanja, Majči je film o želji za životom.

Autentični problemi hrvatskog čovjeka

Nagrada za režiju dodijeljena je Goranu Deviću, redatelju filma Buffet Željezara u kojem je krajnje autentično elaborirao egzistencijalne probleme našeg čovjeka. Dijaloški i strukturalno fascinantan, nenametljivog, no iznimno preciznog i sigurnog režijskog koncepta, ovaj film kroz propast jedne mikro sredine zapravo govori o propasti ne samo jedne epohe, već i jedne nacije – objasnio je žiri.

Posebno priznanje žirija u ovoj je kategoriji pripalo Vladislavu Kneževiću za eksperimentalni film Završni krug u kojem kamera i zvuk vrlo vješto prate sugestivno raspadanje površinskih slojeva glavnog aktera, sugerirajući nezaustavljivost procesa dematerijalizacije i tvoreći izuzetno snažan, upečatljiv audiovizualni dojam. Nagradu za najbolji scenarij dobivaju Ivan Turković-Krnjak i Juraj Primorac (Marija) čiji se scenarij istaknuo kao ostvarenje koje objedinjuje inteligentno nijansirane, uvjerljive likove, humor, odmjerenu kombinaciju realističnog i fantastičnog te suptilne strukturne prijelaze vješto prilagođene zakonitostima kratke igrane forme. Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Tomislavu Sutlaru (Marica) jer je njegov rad s kamerom u savršenom skladu s dramaturgijom filma te je izgradio likovno zanimljive dekompozicije kadra koje nisu same sebi svrhom već pojačavaju atmosferu otuđenosti i sukobe među likovima, dok su u kategoriji montaže nagrađeni Minji Kang i Frano Homen za film U plavetnilo u kojem je ostvarena izuzetno nenametljiva montaža koja savršeno vodi i postavlja ritam filma, fokusira se na odnose među likovima te ritmom pojačava tenziju među njima. Nagradu za najbolju glumu osvojio je Nikša Butijer za nastup u filmu Marija Jurja Primorca u liku Ante: riječ je o ulozi iza koje stoji neupitna vještina, briljantan osjećaj za ritmički i energetski aspekt filmske pojavnosti te za filmski medij općenito. Ukratko, glumac je nevidljiv – lik je sve što vidimo – ustvrdio je žiri. U kategoriji glazbe nagrađena je Anita Andreis za film Bobo. U današnje vrijeme elektronske glazbe pravo je osvježenje čuti klasiku, pogotovo kada ona harmonira s nostalgičnom, nadnaravnom pričom filma. U stilu Erika Satiea, pojedine dionice vuku nas u djetinjstvo i stvaraju osjećaj iznimne ugodestoji u obrazloženju. Najboljom manjinskom koprodukcijom proglašen je film Aerodrom redateljice Michaele Müller (producenti: Ruedi Schick i Ankica Jurić Tilić, produkcija: Schick Productions i Kinorama) zbog specifičnog ekspresivnog stila u kojem se prizori vješto prelijevaju iz jednih u druge, dojmljivo sugerirajući nezaustavljivo kretanje na iznimno prometnom mjestu koje postaje poprište fascinantne, neočekivane pretvorbe.

Jasan vizualan stil

Članovi Hrvatskog društva filmskih kritičara izglasali su, pak, Nagrade Oktavijan za najbolje filmove svakoga roda u natjecateljskom programu. Ovogodišnji dobitnici Oktavijana su: U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović (igrani film, prosječna ocjena: 4,22), Biciklisti Veljka Popovića (animirani film, prosječna ocjena: 4,37), Buffet Željezara Gorana Devića (dokumentarni film, prosječna ocjena: 4,37), Skoro ništa: i dalje noć Davora Sanvincentija (eksperimentalni film, prosječna ocjena: 3,93) i Čuvar dvorca Manuela Šumberca (namjenski film, prosječna ocjena: 4,08). Nagrade Oktavijan uručio je predsjednik Hrvatskog društva filmskih kritičara Igor Saračević.

Žiri sastavljen od predstavnika Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu do 30 godina. Žiri u sastavu Barbara Vekarić, Matija Vukšić i Ivan Sikavica dodijelio je nagradu i 6000 kuna Mladenu Staniću, redatelju igranog filma Sitnica, koji se istaknuo jasnim vizualnim stilom, vješto miješajući dramske i humorne elemente i vodeći nas u neočekivanom smjeru kroz osjećaje ljutnje, pomirbe, osvete i oprosta. Ocrtavajući narušen odnos oca i kćeri, film svojom dinamikom ostavlja dojam životnosti zahvaljujući odličnim glumačkim izvedbama predvođenima Matom Gulinom – pojasnio je žiri.

Vijeće za etiku i ljudska prava u sastavu Zinka Mujkić, Drago Pilsel i Ivana Zanze dodijelilo je nagradu filmu koji na najbolji način promiče ljudske vrijednosti. Nagradu za etiku i ljudska prava osvojio je dokumentarni film Život od milijun dolara redatelja Roberta Tomića Zubera jer progovara o jednoj od izuzetno ranjivih skupina, ako ne i najranjivijoj, o djeci koja su teško bolesna. Kad je vjerovanje građana u karitativne akcije dovedeno u kušnju pa postoji mogućnost smanjivanja osjećaja i spremnosti da se bude solidaran, te kada vlast ne smatra prioritetnim izdvajati iz proračuna za liječenje teško bolesne djece, smatramo da nagrađeni film, od svih koji su bili u konkurenciji, najbolje budi nadu da nije sve izgubljeno i da nema ništa jačega od ljubavi i od smisla za darivanje drugome. Život od milijun dolara je, istina, vrlo angažiran dokumentarac, možda na trenutke i prelazi na teren aktivizma, ali savršeno ruši onu neprihvatljivu hrvatsku paradigmu: ne talasaj. Jer, ne: treba talasati, treba prodrmati ovo naše uspavano društvo i hvala kolegi Tomiću i njegovoj ekipi što su to sjajno napravili – stoji u obrazloženju žirija.

„Bobi“ – nagrada Glasa Koncila

Nagradu Zlatna uljanica tjednika Glas Koncila za promicanje etičkih vrijednosti na filmu koju dodjeljuje žiri u sastavu Danijel Labaš, Irena Sever Globan i Tomislav Čegir dobio je Andrej Rehak za režiju, scenarij i animaciju filma Bobo. U jednostavnoj priči o malome Bobi, "najmanjem malenom dječaku na svijetu", koju je redatelj već u uvodu posvetio svojoj djeci, prikazano je kako je teško gledati svijet odozdo i u sebi gajiti želju da se to promijeni. A sve se može promijeniti uz poniznost i prihvaćanje, uz brižnost nekoga tko nas – ma kako maleni bili – može štititi i braniti. To je naša, ljudska, temeljna zadaća čijim ostvarivanjem svaki čovjek može spoznati da fizička veličina nikada nije prava veličina čovjeka. Ako si Bobo i ako su ljudi oko tebe ljudi, veći si i od planine i od cijeloga svijeta. Sjediš na Mjesecu. Lebdiš u svemiru. Ti si svemir – jer su te drugi prihvatili i zaštitili. Da ostaneš malen, a zapravo velik. Mali veliki čovjek – stoji u obrazloženju žirija. Nagradu je dodijelio zamjenik glavnog urednika Glasa Koncila Branimir Stanić.

Nagrada publike - „Prošlo je s kišim“

Nagradu publike dobio je animirani film Siniše Ercegovca Prošlo je s kišom (producenti: Krešimir Zimonić i Matija Pisačić, produkcija: Umjetnička organizacija Anima). Nagradu je uručila producentica prošlogodišnjeg pobjedničkog filma Vanja Andrijević.

Nagradu Vladimir Vuković za najboljeg filmskog kritičara u 2017. godini dobio je Stipe Radić za tekstove objavljene u časopisima Filmonaut i Hrvatski filmski ljetopis te radijskoj emisiji Filmoskop, a Nagradu Vladimir Vuković za najbolju novu kritičarku Dina Pokrajac za tekstove objavljene u Hrvatskom filmskom ljetopisu. Tekstovi Stipe Radića puni su poštovanja prema temi kojom se bavi: informativni su i analitični, a njegov stil pisanja osoban je, nježan i slikovit. Interesom obuhvaća sve filmske rodove i vrste i marno prati naslove i autore koji nisu uvijek u središtu medijskog interesa. Svojim nas pisanjem nenametljivo ali samopouzdano uvodi u kompleksnost fenomena kojim se bavi, istovremeno otvarajući prozor u nove svjetove. Kritičarski rad Dine Pokrajac odlikuje jednostavnost i slikovitost izričaja uz čisto izraženu misao čvrsto usidrenu u film, odnosno temu o kojoj piše. Znatiželja, pronicljivost, discipliniranost i jasnoća napisanog odlike su koje trebaju krasiti kritičarski rad svakog od naših kolega i ohrabrujuće je kako se one redom lako pronalaze u pisanju mlade Dine Pokrajac. Svoja razmišljanja kompetentno argumentira, a čitateljima nenametljivo no sigurno nudi razloge za promišljanje njihovog gledateljskog iskustva. I konačno, ono što je u kvalitetnom kritičarskom radu ključno: ne boji se suprotstaviti prevladavajućim prosudbama i stavovima – napisao je žiri Nagrade Vladimir Vuković u sastavu Mario Kozina, Krešimir Košutić i Hrvoje Pukšec.

Također je po prvi puta uručena i novouvedena, bijenalna Nagrada Ante Peterlić za izvrsnost u filmskoj publicistici. Dobio ju je Tomislav Šakić za knjigu Modernizam u hrvatskom igranom filmu.

Uoči svečane dodjele koju su vodili glumci Amanda Prenkaj i Domagoj Janković prikazana je posebna projekcija s filmom iznenađenja – epizodom o Borisu Miholjeviću iz serijala 65+ Gorana Devića. Igrom slučaja poklopilo se da je riječ o djelu najuspješnijeg autora 27. Dana hrvatskog filma. Boris Miholjević prisustvovao je premijeri filma. Party zatvaranja održan je od 23 sata u Kulturnom centru Mesnička, gdje je goste svojim DJ-umijećem zabavljao poznati hrvatski redatelj Ognjen Sviličić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.