Premijernom izvedbom opere „Nabucco" G. Verdija, na Peristilu otvoreno 64. Splitsko ljeto

Premijernom izvedbom opere „Nabucco" G. Verdija, na Peristilu otvoreno 64. Splitsko ljeto

Premijernom izvedbom opere „Nabucco" Giuseppea Verdija, pod ravnanjem Ive Lipanovića i u režiji Jelene Bosančić  na Peristilu je 14. srpnja  otvoreno 64. Splitsko ljeto.
Na otvaranju je govorila ministrica kulture dr.sc.Nina Obuljen Koržinek, te istaknula da je Splitsko ljeto jedna od konstanti koja je čvrsto upisan u kulturnu topografiju Splita, ali i cijele Hrvatske. Visoki umjetnički dometi nisu slučajnost već rezultat rada, kompetentnosti i izvrsnosti mnogih scenskih djelatnika, ansambala, redatelja, dramaturga, umjetničkih direktora bez čijeg doprinosa ne bismo imali „ovaj vrhunski hrvatski kulturni brend."
Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara istaknuo je da Splitsko ljeto daje i davat će ono najbolje što kazališna umjetnost može ponuditi. „Toj svečanosti estetike i ljepote pridodaje se glavni segment našeg identiteta – kulturna baština" naglasio je Krstulović Opara.
Ovogodišnje Splitsko ljeto održava se pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a njena izaslanica i savjetnica za društvene djelatnosti i mlade, Renata Margaretić Urlić istaknula je otvarajući festival kako je on „dodana vrijednost" Splita koja se stvara desetljećima, a Peristil „mitsko mjesto na slojevima povijesti."
Tijekom 32 festivalska dana na trinaest ambijentalnih pozornica Splita i njegove bliže okoline bit će izvedene tri operne, deset dramskih, osam plesnih i sedam koncertnih naslova, uz tri likovne izložbe te jednu književnu promociju.Izvedba opere „Nabucco" na otvaranju 64. Splitskog ljeta je obnova predstave koju je 2003. režirao nedavno preminuli Georgij Paro, a prilagodbu je napravila njegova asistentica mlada splitska redateljica Jelena Bosančić. Protagonisti ove izvedbe „Nabucca" su talijanski bariton Devid Cecconi u naslovnoj ulozi, Abigaille je talijanska sopranistica Daniela Schillaci, Ismaele tenor Domagoj Dorotić, Zaccaria nacionalni prvak bas Ivica Čikeš, a Fenena solistica splitske Opere, sopranistica Antonija Teskera, uz ostale soliste, Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Uvertira početku 64. Splitskog ljeta bilo je otvaranje izložbe u palači Milesi Vlade Mateka „Na kraju manirizma: priprema za umjetnost." Otvarajući tu izložbu, uz kustosa izložbe akademika Tonka Maroevića i zamjenicu gradonačelnika Jelenu Hrgović, ministrica Obuljen Koržinek je istaknula da je Vlado Matek ostavio dubok trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.Na poziv veleposlanice Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Corinne Meunier, a u povodu francuskog nacionalnog praznika 14. srpnja, istoga je dana ministrica kulture sudjelovala u prigodnom svečanom programu kao izaslanica predsjednika Vlade u Galeriji Meštrović u Splitu. (MK/Hina)
 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.